Čínskym značkám sa však darí.

Agentúra IDC zverejnila aktuálny zoznam piatich najväčších výrobcov smartfónov na svete. Prvé tri priečky neprekvapia, pretože sa výraznejšie v poslednej dobe nemenili. Lídrom ostáva Samsung, dvojkou na trhu je Apple a Huawei si postupne upevňuje pozíciu tretieho najväčšieho výrobcu a snaží sa útočiť na prvé dve miesta.

Nová vlajková loď Samsung Galaxy S7 edge zaujme svojím dizajnom, podporou microSD karty, stupňom krytia až IP68 a batériou s vyššou kapacitou

Nová vlajková loď Samsung Galaxy S7 edge zaujme svojím dizajnom, podporou microSD karty, stupňom krytia až IP68 a batériou s vyššou kapacitou

Prekvapením je štvrtá a piata priečka. Na týchto pozíciach sa v minulosti pohybovalo Lenovo a Xiaomi, aktuálne však tieto miesta patria čínskym výrobcom OPPO a vivo, ktorí nie sú na našom trhu až tak známi. Samozrejme, Slovensko nie je vzorkou celosvetového trhu.

Do úvahy taktiež treba brať, že IDC zostavilo zoznam na základe podielu na trhu, teda počtu predaných kusov. Nebavíme sa o tom, ktoré spoločnosti zarábajú najviac, ale iba o tom, kto dokáže predať najväčší počet kusov telefónov. Je jedno, aká je ich predajná cena.

iPhone6s-24

iPhone 6s neprináša veľa zmien. Chce zaujať displejom, citlivým na silu dotyku

Spoločnostiam Huawei, Oppo a Vivo sa výborne darí najmä v segmente telefónov s cenovkou 250 dolárov. Z pohľadu nášho trhu ide o strednú triedu, ale v Číne za túto cenu kúpite výborne vybavený smartfón, ktorý často dokáže konkurovať vlajkovým lodiam iných spoločností. Výborným príkladom z poslednej doby je Xiaomi Mi 5, ktorý stojí v prepočte 280 EUR. U nás ho samozrejme kúpite s prirážkou šedého dovozu.

V tabuľke si môžete všimnúť počet predaných telefónov za prvý kvartál tohto roka, tomu zodpovedajúci podiel na trhu a taktiež aj porovnanie s prvým štvrťrokom minulého roka.

Na zadnej strane sú charakteristické dva fotoaparát

Na zadnej strane Huawei P9 sú charakteristické dva fotoaparáty

Zdroj: IDC

Zdroj: IDC

Zdroj: IDC

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit