Nový základný iPad v roku 2023 by mohol byť vylepšený po viacerých stránkach.

Tohtoročných iPadov sme sa síce dočkali len nedávno, ale ich predstavenie zároveň vytvorilo priestor na očakávania, ktoré máme od budúcoročnej generácie. Pekne ich zhrnul portál TechRadar.com a my k nim pridávame pár našich postrehov.

Nižšia či aspoň rovnaká cena

Základný iPad bol roky naozaj výborným a hlavne výhodným zariadením. Za prijateľnú, nebojíme sa povedať až nízku cenu, mohol používateľ získať rýchle, spoľahlivé a dobre využiteľné zariadenie. Výhodou bola tiež dlhoročná softvérová podpora, čo u androidových tabletov vôbec nebýva pravidlom. Za 350 eur ste mali zariadenie, ktoré výborne dopĺňalo desktop či notebook, s doplnkovou klávesnicou mohlo mnohým používateľom počítač aj úplne nahradiť.

Po novom to už neplatí. iPad desiatej generácie (2022) s 10,9-palcovou obrazovkou sa oficiálne začína predávať od sumy 579 eur, čo je už úplne iná cenová hladina. Apple nikdy nesmerovalo na low-end, ale tohtoročnými cenami sa mu už ani nesnaží udržať na dohľad. (obzvlášť to platí u iPhone 14, ktorý kde najlacnejšia verzia stojí oficiálne až 999 eur).

Dobre, uznávame, asi je naivné očakávať v budúcom roku nižšiu cenu, hoci by si to mnohí priaznivci základného iPadu želali. Apple to ale nemá príliš vo zvyku a v dobe rekordnej inflácie a zdražovania je to asi nereálne. Bolo by však dobré, keby už aspoň neprišlo k ďalšiemu zdražovaniu.

Podpora Apple Pencil 2

Nie, stylusy nie sú mŕtve, v tomto sa Steve Jobs mýlil. Dokazuje to nielen dlhoročný úspech radu Samsung Galaxy Note, ale i samotné Apple so svojím dotykovým perom Pencil.

Bohužiaľ, iPad (2022) podporuje len pôvodnú generáciu tohto stylusu a nie novšiu Apple Pencil 2. A to dokonca napriek tomu, že tablet už nemá Lightning konektor, ale klasický USB-C, takže stylus bez adaptéra ani nenabijete. Toto je celkom veľký nedostatok a snáď sa to budúci rok zmení.

iPad 10. generácieZdroj: Apple
iPad 10. generácie

Menej reflexná obrazovka

Displej nového iPadu určite nie je nekvalitný, ale vytvára pomerne veľa odrazov, hlavne, ak tablet používate vonku. Ide o „obyčajný“ IPS LCD displej, takže to nie je nič nezvyčajné. Opäť je asi nereálne očakávať, že výrobca použije OLED či mini-LED panel, ale snáď aspoň pridá lepšiu antireflexnú vrstvu.

Viac režimov fotoaparátu

Okrem japonských turistov zrejme nie je veľa používateľov, ktorí intenzívne fotografujú tabletmi a táto stránka tak pre mnohých nie je prioritou. Avšak absentujúci portrétny mód či filmový režim môže chýbať aj majiteľom iPadov, ktorí ich na fotografovanie používajú len príležitostne.

Lepšia výdrž batérie

Výdrž na batériu v zásade nie je u iPadu (2022) zlá a dá sa dosiahnuť osem až desať hodín nepretržitého používania. MacBook Air s M2 čipom však dosiahne aj viac ako 16 hodín a nejde až o tak odlišné zariadenia, takže priestor na zlepšenie tu je.

Zdroj: TechRadar.com, vlastné

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.