Rok 2021 sa pomaly blíži ku koncu a Unicode Consortium prichádza s pestrou „štúdiou“, ktorá vyhodnocuje najpoužívanejšie emotikony.

Vedeli ste, že až 92 % svetovej online populácie používa emotikony? S grafickým symbolom, ktorý vyjadruje nejakú náladu, pocit, myšlienku a pod. sa stretávame každý deň. Niekto ich používa viac, niekto menej a špeciálnou kategóriou sú „smajlíkoví extrémisti“, ktorí ich používajú viac ako (…je vhodné) bežný text.

Ako každý rok, tak aj tento sú najpopulárnejšou kategóriou emócie, teda rôzne výrazy, podľa ktorých sa dá celkom dobre vyčítať to, ako sa aktuálne cítite alebo čo prežívate. Svetovo najpoužívanejší emotikon sú slzy radosti 😂 (Tears of Joy) a používa ho asi každý z nás v rámci rôznych konverzácií. Tento grafický symbol má pred všetkými ostatnými výrazný náskok, no najbližšie sa k nemu dostalo srdce ❤️ , ktoré je svetovou dvojkou. Prvú desiatku najpoužívanejších emotikon tvoria tieto symboly – 😂 ​​❤️ 🤣 👍 😭 🙏 😘 🥰 😍 😊.

Emoji
Emoji

Zaujímavým faktom je aj to, že medzi ďalšie najpoužívanejšie emotikony patria najmä tie, ktoré viete použiť v rôznych situáciách alebo sú dobre kombinovateľné. Unicode Consortium uvádza aj niekoľko príkladov „multižánrových“ symbolov.

  • 🚀  Raketa (môže byť symbolom pokroku, očakávania veľkých zmien alebo rýchlosti).
  • 💪 Napnutý biceps (označenie sily, úspechu, prekonania ťažkého boja, cvičenia, predvádzania sa, chválenia sa a pod.).
  • 💐  Kytica (gratulácie, priania a iné sviatočné/romantické udalosti).
  • 🦋  Motýľ (môže predstavovať zmenu, krásu, prírodu alebo transformáciu).
  • 🤸  Osoba vykonávajúca mlynské koleso (najčastejšie označuje pocit extrémneho šťastia).

Na záver neobídeme ani najmenej používanú kategóriu

Tak ako, tipnete si, aká sekcia sa používa najmenej? Ak ste mysleli na vlajky, tak máte pravdu! Len pre zaujímavosť – táto sekcia má až 258 symbolov, no žiadny z nich netrhá rekordy.

Zdroj: 9to5mac.com

Prečítajte si aj:  

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE