Dokým ceny nepotvrdí Apple, pôjde len o špekulácie.

U nás sme si zvykli odhadovať ceny na základe predajných cien v Rakúsku alebo Nemecku, prepočet z dolárov sa dá robiť odhadom, neodpovedal ale kurzovému prepočtu. Server Mint prišiel s cenami, za ktoré by mal byť dostupný nový iPhone 15 a jeho pripravované série. iPhone 15 by mohol byť dostupný za cenu 799 USD, 15 Plus za cenu 899 dolárov, 15 Pro za 1099 USD a najvyšší model 15 Ultra za cenu 1199 USD.

Podľa zatiaľ bližšie nešpecifikovaného zdroja z Twitteru by mal byť veľký cenový rozdiel medzi verziami Pro a Plus, čo je inak vidno aj na odhadovaných cenách. Na základe cenotvorby Applu môžeme s istotou tvrdiť, že lacnejší iPhone nebude. Buď ceny zostanú na rovnakej úrovni alebo budú vyššie. Náš subjektívny odhad je, že ceny budú mierne vyššie.

Situácia tomu nasvedčuje aj vývojom na trhu, pričom výrobcovia čipov musia zdvíhať ceny. Apple je prominentný zákazník TSCM avšak ani to nemusí stačiť. Preto keď ostatní výrobcovia zdvihli ceny v roku 2022, je na rade aj Apple. Strategicky by nedávalo zmysel umelo ceny držať na pôvodných hodnotách.

Apple zarezal pokračovanie iPhone SE a tak sa aspoň podľa doterajších správ 4. generácie nedočkáme. Rozdiel v cene by mohol motivovať kupovať základnú verziu alebo verziu Plus. Kto bude chcieť to najlepšie, bude musieť zaplatiť viac. Ak ale budú v smartfónoch rovnaké čipy, nebude to dávať zmysel. Minimálne z pohľadu diverzifikácie čipov a ich dostupnosti.

Zdroj: Mint

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.