Vynovený dizajn, viac možností prispôsobenia a lepšie ovládanie najdôležitejších funkcií prináša používateľské rozhranie One UI 3.

Samsung oznámil vydanie najnovšej aktualizácie používateľského rozhrania One UI 3 pre vybrané zariadenia Galaxy. Toto rozhranie prináša atraktívny dizajn, vylepšené každodenné funkcie a širšie možnosti prispôsobenia . Upgrade bude k dispozícii spolu s operačným systémom Android 11 ako súčasť záväzku Samsungu podporovať tri generácie upgradov operačných systémov.

 Po upgrade v rámci programu prednostného prístupu k novým verziám sa One UI 3 začne ihneď zavádzať v Kórei, USA a na väčšine európskych trhov na zariadeniach z rodiny Galaxy S20 (Galaxy S20, S20+ a S20 Ultra). V nasledujúcich týždňoch bude postupne k dispozícii v ďalších regiónoch a na viacerých zariadeniach, vrátane radu Galaxy Note20, Z Fold2, Z Flip, Note10, Fold a S10. Na zariadeniach Galaxy A bude upgrade k dispozícii v prvej polovici roka 2021.

Prepracovaný dizajn

Vylepšenie dizajnu v One UI 3 prináša jednoduchosť a eleganciu pri používaní tohto rozhrania.

V rámci rozhrania sa vizuálne vylepšili funkcie, ktoré spúšťate a používate najčastejšie: domovská obrazovka, obrazovka uzamknutia, oznámenia a Rýchly panel. Cieľom je zvýrazniť dôležité informácie. Nové vizuálne efekty, napríklad zatmenie/rozmazanie pre notifikácie vám pomôžu sústrediť na najdôležitejšie veci. Prepracované widgety pomáhajú udržiavať usporiadaný, čistý a štýlový vzhľad domovskej obrazovky.

One UI 3 sa nelíši od minulosti iba vzhľadom, ale prináša aj iné pocity pri používaní. Plynulejšie pohybové efekty a animácie v kombinácii s prirodzenou hmatovou odozvou pôsobia pri navigácii a používaní smartfónu oveľa príjemnejšie. Zoslabujúca obrazovka uzamknutia vyzerá lepšie, posuvné tlačidlá sa pod vašimi prstami presúvajú plynulejšie a stlačenie tlačidiel vyzerá realistickejšie. Vylepšenie by ste mali pocítiť pri každom dotyku a na všetkých obrazovkách. Prechod medzi zariadeniami prebieha prirodzenejšie.

Vylepšenie každodenných funkcií

Rozhranie One UI 3 bolo navrhnuté s ohľadom na zjednodušenie každodenného používania. Prepracované widgety obrazovky uzamknutia vám pomôžu ovládať prehrávanie hudby a zobrazovať dôležité informácie, napríklad udalosti v kalendári alebo rutinné činnosti bez toho, aby ste museli zariadenie odomykať. Sledovanie správ a konverzácií je intuitívnejšie – oznámenia aplikácie pre zasielanie správ sú zoskupené vpredu a uprostred, takže ich môžete rýchlo čítať a reagovať na ne. Rozšírenie videohovoru na celú obrazovku vytvára pri komunikácii s ľuďmi pocit, že ste im oveľa bližšie.

S One UI 3 má fotoaparát vylepšené funkcie – je tu zoom s podporou umelej inteligencie, automatické zaostrovanie a automatická expozícia. Triediace kategórie v Galérii vám navyše pomôžu rýchlo nájsť hľadané fotografie. Keď si prezeráte určitú fotografiu a prejdete prstom po obrazovke nahor, zobrazí sa vám súvisiaca skupina fotografií. Aby ste mali istotu, že sa žiadna z týchto spomienok nestratí, môžete svoje upravené fotografie kedykoľvek vrátiť do pôvodného stavu, a to aj po ich uložení.

Rozšírené možnosti prispôsobenia smartfónu

Teraz môžete voľne prispôsobovať používateľské rozhranie podľa svojich preferencií. Napríklad ak často zapínate tmavý režim alebo zdieľate svoj mobilný hotspot, pomocou nových možností prispôsobenia Rýchleho panela to teraz môžete robiť jednoduchým prejdením a kliknutím prstom. Dajú sa tiež zdieľať obrázky, videá alebo dokumenty oveľa jednoduchšie než predtým. Na zoznam pre zdieľanie obsahu si môžete ľahko „pripnúť“ vaše najčastejšie používané destinácie na zdieľanie. Napríklad kontakt, aplikáciu na zasielanie správ alebo e-mail. Okrem toho vám One UI umožňuje udržiavať rôzne profily pre váš pracovný a súkromný život, čo obmedzuje riziko, že by ste niečo nechtiac poslali nesprávnej osobe.

Vylepšenia Rýchleho panelu medzi verziami One UI 2 (vľavo) a One UI 3 (vpravo)

Vylepšenia Rýchleho panelu medzi verziami One UI 2 (vľavo) a One UI 3 (vpravo)

Pre ďalšie prispôsobenie používateľského prostredia môžete umiestniť widgety na domovskú obrazovku a upraviť transparentnosť tak, aby lepšie ladili s vašou tapetou, alebo zmeniť dizajn a farbu hodín zobrazovaných pri vypnutom telefóne (Always On Display) alebo na obrazovke uzamknutia. Na väčšiu personalizáciu môžete pridať na obrazovku prichádzajúcich/odchádzajúcich hovorov aj video.

Pribudli funkcie na identifikáciu a zlepšenie vašich digitálnych zvyklostí. Môžete si rýchlo pozrieť súvisiace informácie, napríklad týždenné zmeny v čase strávenom prehliadaním displeja alebo využitie za jazdy. Takto si vytvoríte dobrú predstavu, ako a kedy používate váš smartfón.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.