Vlna tohto staro-nového podvodu prišla aj na slovenské účty aplikácie Messenger.

Téme sme sa venovali aj v Teleráne na TV Markíza v 13:40 min.

Ide o podvod, ktorý zneužíva vaše osobné kontakty. Začína sa to tým, že dostanete link na video priamo cez aplikáciu Messenger od niektorého z vašich kontaktov. K linku je však ešte doplnená otázka „si to ty?“ alebo „pozri kto zomrel“. Zdanlivo obyčajný link je teraz doplnený o emóciu zvedavosti. Navyše netušíme, že ide o podvod, keďže správu sme dostali od niektorého z našich kontaktov.

michal reiter teleranoZdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
Teleráno, 15. 11. 2022 na tému Podvody cez Messenger a falošné linky na videá

Neklikajte na link

Kliknutím na tento link sa zobrazí stránka, ktorá od vás bude žiadať prihlasovacie údaje do Facebooku. Keďže ide ale o falošnú stránku, zadáte údaje hackerom, nie skutočnému Facebooku. Toto je spôsob, ako vás nalákať a netušiť, že ide o podvod. Veď link predsa prišiel z vášho účtu. Zadaním údajov o vašom účte ich prezradíte hackerom aj vy a tak sa môže stať, že o niekoľko hodín či dní bude účet použitý na takéto rozosielanie správ.

O tomto nemusíte nič tušiť a tak sa vám budú ozývať kontakty, že sa im video nedá zobraziť alebo, že ani po zadaní údajov nevidia obsah, ktorý by bol charakterizovaný sprievodným textom k linku. Možno aj oni vyplnia údaje a tak sa nechtiac stanú ďalšími šíriteľmi podvodu.

Video a šírenie linku by sám o sebe nebol tak veľký problém, avšak hackeri získajú heslo k vášmu účtu. Takto ho môžu zneužiť a má pre nich cenu, hoci aj len na niekoľko dní, pretože ide o živý účet. Nie je falošný a Facebook ho považuje za legitímny. Má tak aj medzi priekupníkmi väčšiu cenu. Následne sa dá zneužiť na ďalšie aktivity.

Zmeňte si heslo

Pri podozrení, že vaše konto mohlo byť zneužité, otvorte nastavenia Facebooku a č časti Nastavenia – Zabezpečenie a prihlasovanie si v sekcii Prihlasovanie zmeňte heslo. Odporúčame zapnúť aj dvojfaktorové overenie, ktoré obmedzí zneužitie účtu na minimum. V budúcnosti totiž nebude stačiť len meno a heslo ale bude vyžadované aj potvrdenie cez SMS alebo push notifikáciou v aplikácii, keď sa niekto pokúsi prihlásiť do vášho účtu.

facebook security

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Značky: