Prečítajte si tie najzaujímavejšie témy uplynulých dní.

TOUCHIT VÝBER prináša najzaujímavejšie články, ktoré nájdete na jednom mieste. Pokiaľ vám nejaká zaujímavá téma unikla, určite ju nájdete v našom týždennom výbere.

1. Garmin Forerunner 255: Najvýhodnejšie Garmin hodinky za rok 2022?

Garmin v roku 2022 neprestáva chrliť inteligentné hodinky. Po prémiových Fénixoch 7 a Epixoch 2, odolných Instinctoch 2 sa dočkali aj bežecké Forerunnery. V ich prípade pribudli prémiové Forerunner 955 a cenovo dostupnejšie Forerunner 255, ktoré zhodnotíme v recenzii nižšie, a ktoré je možné definovať ako bežecké hodinky strednej triedy.

A aj napriek tomu, že sú Forerunner 255 hodinky pre bežcov, odporučili by sme ich všetkým používateľom, ktorí si chcú v roku 2022 kúpiť nové hodinky na športovanie, a vyberajú si z aktuálnej ponuky značky Garmin. Dôvodov je niekoľko…

2. Financiám rozumie málokto. Táto aplikácia zabezpečí poriadok a vy naozaj ušetríte

Tak ruku na srdce – naozaj rozumiete vaším financiám? Nenahovorili vás pri niektorej návšteve banky na nejaké „super výhodné“ životné poistenie či investície? A čo vaša hypotéka, naozaj máte to najvýhodnejšie na aktuálnom trhu?

Väčšina z vás si asi prizná, že vaše financie sú skôr džungľa, ako premyslený poriadok. Inými slovami máte pravidelné platby za niečo, čomu možno ani nerozumiete. Niekto tak pravdepodobne žije na váš úkor a vy o tom vôbec neviete.

Čo tak urobiť s tým poriadok? To by bolo fajn – ale aby som nemusel nikam chodiť, určite nie do nejakej banky, kde by nás zase nahovorili na nejakú „extra výhodnú“ ponuku, ktoré je zrovna v akcii práve teraz. Viac o tejto téme sa dočítate v článku nižšie.

3. Vezmite si všetky vaše dáta z Googlu späť

Na vaše dáta máte z pohľadu nariadení európskej legislatívy právo. Rovnako tak, ako máte právo požiadať o vymazanie účtu. Niektoré firmy to robia lepšie, iné vám nedajú priamu funkciu a musíte im vypisovať emaily. Google je ukážkový príklad, ako to robiť správne a čo najprívetivejšie.

Navštívte adresu stránky Google Takeout, kde máte možnosť exportovať vaše dáta. Teda toto nie je spôsob, ako požiadať o odstránenie účtu, ale ako si najprv prevziať všetko, čo máte v Googli a týka sa vás, resp. je s vami priamo spojené. Viac o tejto problematike sa dočítate v článku nižšie.

4. Má vaše dieťa mobil či počítač? Takto ho ochránite na internete

Vo svojej podstate nepotrebujete veľa na to, aby ste istým spôsobom smerovali deti po vlnách internetu. Základom je komunikácia, aby vedeli aspoň nejaké základy, v ideálnom prípade s nimi otvorene diskutovať o tom, čo je na internete a ako sa k tomu postaviť.

Všetko bude závisieť od veku dieťaťa, tiež aj od vašich možností. Nie vždy je ale situácia naklonená tomu, aby ste si k veciam v kľude sadli a podebatovali o nich. Preto je najlepším spôsobom použiť aplikácie, ktoré obrovskú časť tejto neľahkej úlohy spravia za vás. Viac sa dozviete v našom článku nižšie.

5. Šošovky v špičkových smartfónoch a medicínskych zariadeniach sa vyrábajú aj v Trnave

O tom, že na Slovensku dokážeme robiť veľké veci svedčí aj spoločnosť Optotune. Trnavská firma s nenápadným názvom, stojí za výrobou tekutých šošoviek, ktoré dnes nájdeme vo vlajkových lodiach smartfónových výrobcov či v medicínskych zariadeniach. Optotune nielen vyrába, ale poskytuje aj priestor novým inžinierskym talentom pre výskum a vývoj.

V podcaste Dotyk sme privítali Michala Miškolciho, software inžiniera; Andráša Hushegyiho, NPI manažéra a Luciu Cuninková, HR špecialistku, ktorí nám porozprávali ako to v Optotune vyzerá, na akých zaujímavých projektoch pracujú a prečo sa u nich oplatí pracovať.

Prečítajte si aj:

Značky: