Prečítajte si tie najzaujímavejšie témy.

TOUCHIT VÝBER prináša najzaujímavejšie články, ktoré nájdete na jednom mieste. Pokiaľ vám nejaká zaujímavá téma počas ostatných dní unikla, určite ju nájdete v našom týždennom výbere.

1. Nový Windows 11: Skontrolujte si dostupnosť. Ako dlho potrvá podpora?

Veľká aktualizácia operačného systému Windows 11 je oficiálne dostupná. Ako sme uviedli v článku o vylepšeniach novej verzie, zavádzaná bude postupne. Používatelia majú možnosť urýchliť jej inštaláciu cez nástroj Windows Installation Assistant. Najlepšia cesta je počkať na overenie zo služby Windows Update. Tá berie do úvahy vašu systémovú konfiguráciu a ponúkne aktualizáciu len vtedy, keď bude zaistená plná kompatibilita. Všetky potrebné informácie nájdete v článku nižšie.

2. Na Slovensku je nový výrobca smartfónov: Spustil predaj modelov Note 12 Pro (5G)

Infinix je najnovší výrobca smartfónov, ktorý oficiálne vstúpil na slovenský trh. Táto značka pochádza z Číny a po úspechu v Afrike postupne expanduje aj do Európy. Medzi prvými európskymi krajinami, kde sú Infinix telefóny v predaji, sú Slovensko, Česko a Poľsko.

Infinix je na Slovensku od leta 2022. Smartfóny tejto značky majú v ponuke Alza.sk, Datart aj NAY.sk. Čínsky výrobca tiež plánuje predávať svoje zariadenia cez slovenského operátora O2. V budúcnosti možnože pribudnú aj ďalší operátori. Viac informácií nájdete v článku nižšie.

3. Tak treba či netreba meniť občiansky preukaz na konci roka. A čo to bude stáť?

Ministerstvo vnútra sprístupnilo novú verziu aplikácie eID klient, ktorá upozorňuje používateľov elektronických občianskych preukazov, že najneskôr v posledný deň tohto roka im budú zrušené platné kvalifikované certifikáty pre elektronický podpis.

Rezort tak trvá na potrebe výmeny občianskych preukazov pre minimálne 30 000 ľudí na Slovensku, ktorí aktívne využívajú na svojom občianskom preukaze elektronický podpis. Také sú aspoň prieskumy Ministerstva vnútra, odhad ministerstva zodpovedného aj za informatizáciu je asi 10-násobne väčší (závisí to od metodiky vyhodnocovania). Ďalšie podrobnosti sa dočítate v článku nižšie.

4. NVIDIA predstavila nové grafické karty radu RTX 40. Najlepšia stojí takmer 2000 eur

Spoločnosť NVIDIA predstavila grafické radu GeForce RTX 40, ktoré budú tvoriť výkonnostný aj cenový vrchol jej ponuky pre hráčov. Ide o modely RTX 4090 a RTX 4080 v dvoch verziách.

Výrobca tvrdí, že nové karty „prinášajú obrovský skok vo výkone a predstavujú novú éru renderingu pomocou neurónových sietí“. Architektúra Ada Lovelace, na ktorej sú postavené, má spolu s DLSS 3 (Deep Learning Super Sampling) priniesť štvornásobný nárast výkonu oproti predchádzajúcej generácii kariet založených na architektúre Ampere. Viac o nových grafických kartách od NVIDIE sa dočítate v článku nižšie.

5. Minuli ste všetky mobilné dáta? Pripravte sa na obmedzenia

Prenosové rýchlosti sú po minutí predplateného objemu dát výrazne nižšie. Slovenskí operátori neustále prichádzajú s novými ponukami, ktorých hlavnou úlohou je prilákať čo najviac zákazníkov. Niektoré ponuky sú výhodnejšie, no iné menej. V článku nižšie nebudeme však porovnávať ceny a hľadať “najvýhodnejší” paušál. Zameriame sa na dáta a ich fungovania v paušáloch 3 operátorov – Telekom, Orange a O2.

Ukážeme vám, čo všetko dokážete robiť aj vtedy, keď sa vám minú všetky mobilné dáta plnou prenosovou rýchlosťou. Aj keď operátori pri väčšine paušálov sľubujú bezplatné online pripojenie do internetu aj po prečerpaní predplatených dát, nie vždy je to pre používateľov výhodné. Tí sú neraz obmedzení iba na základné „online“ operácie, ako napríklad načítanie e-mailov alebo jednoduchých stránok.

Prečítajte si aj:

Značky: