Prečítajte si tie najzaujímavejšie témy.

TOUCHIT VÝBER prináša najzaujímavejšie články, ktoré nájdete na jednom mieste. Pokiaľ vám nejaká dôležitá téma počas ostatných dní unikla, určite ju nájdete v našom týždennom výbere.

1. Xiaomi 12T Pro: Smartfón s najlepším pomerom cena/výkon? (RECENZIA)

Xiaomi predstavilo smartfóny radu Xiaomi 12T – k dispozícii je základný model a verzia Pro. Obe novinky sa budú na Slovensku predávať od 13. októbra za cenu od 599 eur v prípadne základnej verzie, resp. od 799 eur v prípade Xiaomi 12T Pro.

Najlepšie vybavenú konfiguráciu smartfónu 12T Pro sme mali v redakcii k dispozícii v predstihu a naše dojmy z dvojtýždenného používania nájdete v recenzii nižšie. K dispozícii je tiež videorecenzia a do pozornosti dávame aj rozšírenú fotogalériu fotiek. Všetko dôležité o novom Xiaomi 12T Pro sa dozviete v našej recenzii nižšie.

2. Najlepšie filmy a seriály na Netflixe od začiatku roka 2022

Vybrali sme najúspešnejšie filmy a seriály za tento rok. Rebríček je aktualizovaný k 5. 10. 2022. Zostavuje ho server FlixPatrol, ktorý prináša pravidelne aktualizované štatistiky filmov a seriálov. Aktuálny prehľad si môžete na stránke upraviť na denný, ktorý sa mení na základe aktuálnych údajov. Je vidieť istá schéma, keď sa uvoľní nová séria seriálu, ten zvykne naberať na sledovanosti. Viac už v článku nižšie.

3. Amazfit Falcon: Športové hodinky s najlepším pomerom cena/výkon?

Značka Amazfit je známa hodinkami s výborným pomerom cena/výkon. Toto tvrdenie sme si mohli overiť aj pri modeli Amazfit T-Rex 2, ktorý nás prekvapil viacerými funkciami a hlavne vysokou presnosťou GPS. Práve na túto generáciu by mali nadviazať aj nové hodinky Amazfit Falcon so systémom Zepp OS, ktoré budú ešte prepracovanejšie.

O Amazfit Falcon ako prvý informoval portál GSMArena, ktorý okrem základných informácií zverejnil aj dve videá. Na nich je vidieť robustný dizajn v štýle hodiniek Garmin fénix alebo COROS Vertix 2. Výrobca samozrejme dizajnovo vychádza aj z vlastného modelového radu T-Rex. Viac o hodinkách sa dozviete v článku nižšie.

4. Apple to bude musieť vzdať. Do konca roka 2024 musí mať iPhone v EÚ port USB-C

Obyvatelia Európskej únie sa môžu tešiť na to, že do konca roka 2024 budú mať všetky nové smartfóny, tablety a digitálne fotoaparáty na nabíjanie jediný port: USB-C. Aj preto nabíjačky budú mať práve takýto port.

Európsky parlament 4. 10. potvrdil, že port USB typu C sa stane novým štandardom pre prenosné zariadenia a to nielen na nabíjanie ale aj na prenos dát. V nadväznosti na dohodu oznámenú ešte v júni hovorca Európskeho parlamentu uviedol, že tento port sa stane povinným pre smartfóny, tablety a fotoaparáty do konca roka 2024. Bude to ešte pokračovať ďalej a USB-C sa stane nabíjacím portom aj pre notebooky a to s povinnosťou od jari 2026. Výnimku majú notebooky, ktoré pracujú s výkonom napájacieho zdroja nad 100 Wattov (hlavne herné notebooky). Viac o tejto problematike sa dočítate v článku nižšie.

5. Bezkontaktné biometrické občianske preukazy prídu v decembri. Počkajte na ich vydanie

Každý, kto aktívne využíva elektronické funkcionality občianskeho preukazu a uprednostňuje elektronické služby štátu pred návštevou úradov, pracuje s aplikáciou eID klient.

Jej nedávno nasadená nová verzia upozorňuje používateľa, že najneskôr v posledný deň tohto roka z dôvodu skončenia certifikácie čipu budú zrušené všetky platné kvalifikované certifikáty pre elektronický podpis. Rovnaké oznámenia dostávajú priamo do elektronických schránok všetci, ktorí komunikáciu potvrdzujú elektronickým podpisom.

Koniec platnosti certifikátov sa týka len držiteľov občianskych preukazov vydaných do 20. júna 2021. Nijako však neovplyvňuje ostatné digitálne funkcie dokladu – naďalej je možné prihlasovať sa ním do elektronickej schránky a používať e-služby, ktoré nevyžadujú elektronické podpisovanie. Viac o nových občianskych preukazoch sa dočítate v článku nižšie.

Prečítajte si aj:

Značky: