Prečítajte si tie najzaujímavejšie témy uplynulého týždňa.

TOUCHIT VÝBER prináša najzaujímavejšie články, ktoré nájdete na jednom mieste. Pokiaľ vám nejaká dôležitá téma počas ostatných dní unikla, určite ju nájdete v našom redakčnom výbere.

1. Dá sa použiť internet v mobile, keď vyčerpáte dáta od operátora?

Aké je to surfovať na internete po vyčerpaní balíčka plnou rýchlosťou? Zamerali sme sa na zisťovanie pri rýchlosti 125 kB/s, keďže to bol náš skutočný prípad. Ponuka operátorov obsahuje rôzne spôsoby, ako si zaplatiť prístup na internet. Dobrá správa je, že po vyčerpaní predplatených dát sa nebude uplatňovať špeciálna tarifikácia a nebudete platiť viac. Ak teda oželiete plnú rýchlosť a postačí vám aj pomalý internet, budete ho mať v rámci balíka zadarmo. Viac o tejto téme sa dozviete v článku nižšie.

2. Toto sú najčastejšie heslá, ktoré používajú Slováci

Zdá sa, že nielen Slováci sú nepoučiteľní. Hoci u nás je najčastejšie používaným heslom opäť poradie čísel „123456“, vo svete sa trend zmenil. Vyhralo jednoduché „password“. Aj tento rok sa však vďaka výskumu NordPass môžeme pozrieť na najčastejšie používané heslá na Slovensku. Z pohľadu bezpečnosti to však nie je príliš pozitívna správa. V porovnaní s údajmi z roku 2021 zostáva až 73 % z 200 najbežnejších hesiel v roku 2022 rovnakých. Navyše 83 % hesiel v tohtoročnom zozname možno prelomiť za menej ako sekundu. Celý článok nájdete na odkaze nižšie.

3. Takto si vychutnáte YouTube bez reklám, zadarmo a bez aplikácií tretích strán

YouTube to v posledných mesiacoch s reklamami dosť preháňa, takže je logické ak niekto hľadá možnosť, ako sa im vyhnúť. Samozrejme, ak chcete podporiť nejakého obľúbeného tvorcu, tak si reklamy pozrite, avšak pri bežnom sledovaní videí to je trošku otravné. Klasickou alternatívou je platená verzia YouTube Premium, no ak nie ste extra vášnivými používateľmi tejto platformy, tak to nedáva úplne zmysel.

Aktuálne existuje viacero „extra“ možností, ako sa reklamám vyhnúť úplne a hlavne bezplatne, no iba jedna z nich je tak jednoduchá, že je môže využiť ktokoľvek a kedykoľvek, bez nutnosti používania aplikácií tretích strán. Tie síce ponúkajú aj rôzne iné benefity, avšak, ak sa chcete zbaviť iba reklám, tak vám pomôže tento jednoduchý trik. Viac sa dočítate v článku nižšie.

4. Huawei Mate 50 Pro: Výborný smartfón pre verných (RECENZIA)

Mate je po dvoch rokoch späť. Huawei koncom roka priniesol do Európy aj na Slovensko svoju druhú vlajkovú loď. Model P50 Pro, ktorý u nás debutoval v januári, tak v novembri doplnil Mate 50 Pro. Ten prišiel na trh dva roky po predchádzajúcej generácii.

Novinka od Huawei výraznejšie neprekvapí. V jadre ide o skvelý telefón, ktorý vyniká najmä fotografickou výbavou a výbornou ergonómiou. Na druhej strane stále pretrváva absencia Google služieb a 5G konektivity, čo pre niekoho nebude až tak veľký problém, avšak ak berieme do úvahy cenovku 1299 eur – je zrejmé, že Mate 50 Pro je určený najmä pre verných značke Huawei. Celú recenziu si môžete prečítať v článku nižšie.

5. Signal môže byť dobrou voľbou pre bežných používateľov, ale určite nie pre vládu. Naši ministri ho napriek tomu používajú aj na prácu

Zisťovali sme, aké riziká hrozia pri používaní voľne dostupných aplikácií pre vládne a štátne organizácie. Bezpečnosť online komunikácie je hlavne v dobe aktuálneho zvýšeného geopolitického napätia dôležitou témou. Obzvlášť to platí pre komunikáciu na vládnej úrovni, keďže tá môže byť cieľom útočníkov zo štátov, ktoré Slovensko označujú ako nepriateľskú krajinu a zároveň sú známe svojimi kybernetickými útokmi.

Je preto dosť rozporuplné, že na rozdiel od niektorých západných krajín, v ktorých vládne kabinety svoju komunikáciu v tejto dobe ešte viac zabezpečujú, sa slovenská vláda v nezanedbateľnej miere spolieha na „obyčajnú“ aplikáciu Signal. Obyčajnú z toho uhla pohľadu, že nejde o oficiálne certifikovanú platformu, ktorá by spĺňala naše či európske štandardy utajovania. Viac o tejto téme sa dočítate v článku nižšie.

Prečítajte si aj:

Značky: