Najkrajšie sviatky v roku sú doslova predo dvermi.

Aj tento rok sme pre vás pripravili tipy na vianočné darčeky, ktoré vám pomôžu vybrať to správne vianočné prekvapenie. Počas nasledujúcich týždňov zverejníme množstvo tém, z ktorých si určite vyberiete. Každý týždeň tak prinesieme nové časti s inšpiratívnymi tipmi a radami z oblasti:

Tablety

Tablety mali atraktívny rok 2021, avšak v roku 2022 Už skôr stagnovali a aj atraktívnych noviniek bolo pomenej. Bez ohľadu na to, ponuka trhu je dostatočne variabilná, takže sme dokázali zostaviť sprievodcu s viacerými tabletmi, ktoré by sme zvažovali aj my.

Veľkosť zariadenia a dizajn

Tablety sú dostupné vo veľkostiach od 8 do 13 palcov. Najbežnejšia uhlopriečka je 10, resp. 11 palcov, s ktorou sa stretnete prakticky vo všetkých cenových kategóriách. Pri výbere odporúčame siahnuť po novších modeloch s moderným dizajnom a tenkými rámikmi okolo displeja.

Operačný systém

Na trhu nájdete tablety so systémom Android, iOS, HarmonyOS a Windows. Všetky platformy majú svoje pre a proti – Windows je ideálny na prácu, avšak na bežné používanie pomocou dotyku sú lepšie ostatné platformy. A tie takisto vylepšili funkcie na prácu a multitasking.

Multimediálne využitie

Ak hľadáte zariadenie na multimediálnu zábavu, cena atraktívnych tabletov – nie špičkových, avšak dostatočne atraktívnych aj pre náročnejších používateľov, sa každým rokom znižuje. Našim favoritom v rámci cenovo dostupnejších tabletov je stále Xiaomi Pad 5, ktorý nedávno dostal veľkú aktualizáciu, avšak mierne zdražel a takisto základný iPad. To sú voľby, ktorými nič nepokazíte.

Funkcie na prácu

Android a HarmonyOS umožňujú využívať dve až tri aplikácie súbežne a niektoré nadstavby ponúkajú špeciálne režimy, ktoré upravia rozhranie systému tak, že vyzerá ako jednoduchý počítač. iPadOS takisto ponúka viacero funkcií s dôrazom na multitasking, avšak kráľom kancelárskej práce stále ostáva Windows.

Extra vlastnosti

K tabletom si môžete kúpiť obal s klávesnicou či dotykové pero. Niektoré tablety môžete premeniť na druhý displej vášho počítača, avšak dostupnosť tejto funkcie je závislá od značky a platformy počítača. Tablety tiež ponúkajú už spomenutý pracovný režim alebo režim, v ktorom ich displej pripomína čítačku elektronických kníh pre pohodlnejšie čítanie.

Cena 

Tablety sú pomerne rôznorodý segment zariadení a aj preto je náročnejšie definovať, koľko peňazí by ste si mali našetriť, resp. odložiť. Pokiaľ chcete tablet iba na bežné a multimediálne používanie, odporúčame začať na úrovni 350 eur. V prípade tabletu na prácu sa budete pohybovať okolo hranice 1000 eur.

TOP 3 funkcie

  1. Tablety potešia ich všestrannosťou. Sú skvelé na multimediálnu zábavu, surfovanie internetom, jednoduchú prácu a fungujú aj ako druhý displej k počítaču
  2. Moderné Windows tablety predstavujú plnohodnotnú náhradu za notebook
  3. Preferovanú veľkosť si vyberie každý. Tablety sú dostupné s uhlopriečkou od 8,3 palca až do 13 palcov

Redmi Pad – do 250 eur

Redmi Pad je úplná novinka, ktorá prišla na Slovensko pár dní pred uzávierkou tohto článku a okamžite zaujala v cene do 250 eur. Dôvodov je niekoľko – má konštrukciu z hliníka, 10,6-palcový IPS displej s rozlíšením 2000 × 1200 pixelov a obnovovacou frekvenciou 90 Hz. Maximálny jas dosahuje 400 nitov, ale tablet nás zaujal najmä pokročilým tlmením modrého svetla, čo potvrdzujú aj certifikácie SGS (Redmi Pad je prvý tablet na svete, ktorý ju získal) a TÜV Rheinland.

Tablet poháňa procesor MediaTek Helio G99 v kombinácii s 3/4 GB RAM a 64/128 GB úložiskom v závislosti od konfigurácie. Potešia aj štyri reproduktory s Dolby Atmos a 8000 mAh batériou s podporou 18 W rýchleho nabíjania. Selfie kamera ponúka 105° zorné pole pre skupinové videohovory.

Redmi PadZdroj: Xiaomi
Redmi Pad

iPad – od 400 eur

Apple ponúka množstvo iPadov v rôznych veľkostiach aj konfiguráciách. Základný model iPadu patrí dlhodobo medzi najatraktívnejšie tablety z hľadiska pomeru cena/výbava a jeho kúpou nič nepokazíte. iPad (2021) sa predáva za cenu okolo 400 eur a ide stále o cenovo najatraktívnejšiu voľbu. Apple síce v októbri predstavil viacero nových modelov, avšak iPad 10. generácie výrazne zdražel. Myslite teda na to, keď si budete vyberať svoj iPad pod stromček. K dispozícii je tiež iPad mini, iPad Air pre náročných a iPady Pro pre tých najviac náročných.

iPad 10. generácieZdroj: Apple
iPad 10. generácie

Xiaomi Pad 5 – okolo 400 eur

Xiaomi Pad 5 stál pred rokom 350 eur, dnes ho kúpite za cenu v rozmedzí 375 až 410 eur. Bez ohľadu na to ide stále o jeden z najzaujímavejších Android tabletov v tejto cenovej kategórii, nakoľko priamu konkurenciu v roku 2022 nedostal. Ponúka moderný dizajn s tenkými rámikmi a 11-palcový displej s frekvenciou 120 Hz a podporou Dolby Vision. V kombinácii so štyrmi reproduktormi s Dolby Atmos tak Xiaomi Pad 5 predstavuje výborné zariadenie na cesty na sledovanie Netflixu či počúvanie hudby. Alternatívou je základný iPad.

Xiaomi Pad 5Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Xiaomi Pad 5

Samsung Galaxy Tab S8 – od 749 eur

Pokiaľ hľadáte tablety zo segmentu vlajkových lodí vo svete Androidu, najlepšou voľbou sú modely Galaxy Tab S8. Tie sú dostupné v troch veľkostiach a prevedeniach – Tab S8 má 11 palcov, Tab S8+ má 12,4 palca a Tab S8 Ultra má gigantický 14,6-palcový displej. Vyberajte teda na základe preferencie ceny a veľkosti. Všetky tablety poháňa vlajkový procesor Snapdragon 8 Gen 1 v kombinácii s 8 GB RAM a 128 GB úložiskom. Tablety potešia 45 W nabíjaním a tiež ekosystémom v rámci zariadení Samsung.

Galaxy Tab S8 UltraZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Galaxy Tab S8 Ultra

Surface Pro 8 – od 1149 eur

Surface Pro 8 je špičkový Windows 11 tablet, ktorý nahradí aj notebook. Ponúka dizajn s tenkými rámikmi a 13-palcovým displejom so 120 Hz obnovovacou frekvenciou a podporou pre Dolby Vision. Tablet poháňa procesor Intel Core 11. generácie v kombinácii s až 32 GB RAM. K dispozícii je až 1 TB úložisko, dva USB-C Thunderbolt 4 porty a 3,5 mm jack. Samozrejmosťou je Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.1. Výdrž dosahuje až 16 hodín.

Jednoducho, toto je riešenie pre každého, kto chce mať možnosť odobrať klávesnicu, keď ju nepotrebuje a zároveň chce využiť plný výkon a možnosti počítača so systémom Windows 11. Do pozornosti dávame aj nové tablety Surface Pro, ktoré by mali byť predstavené po uzávierke tohto článku a mali by prísť na trh čoskoro.

Microsoft Surface Pro 8Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Microsoft Surface Pro 8