Prečítajte si tie najzaujímavejšie témy uplynulého týždňa.

TOUCHIT VÝBER prináša najzaujímavejšie články, ktoré nájdete na jednom mieste. Pokiaľ vám nejaká dôležitá téma počas ostatných dní unikla, určite ju nájdete v našom redakčnom výbere.

1. Ako sa uliať z práce? Aktualizujte Windows cez falošnú obrazovku

Vynikajúci nápad, ako si z niekoho vystreliť. Potrebujete na to len internetový prehliadač a zmysel pre humor. Na stránke fakeupdate.net nájdete aktualizačné obrazovky pre Windows v rôznych verziách a macOS ako aj výstražnú obrazovku s oknom po napadnutí ransomvéru. To je softvér, ktorý zašifruje vaše súbory a bude žiadať výkupné, aby ste dostali heslo k obnove. Viac o tejto téme sa dočítate na odkaze nižšie.

2. Šošovkami a ich ovládačmi, meníme pohľad na svet!

Inovácie na trhu s optickými produktami sú doménou švajčiarskej spoločnosti Optotune. Okrem špičkových výrobkov je však nevyhnutné poskytovať aj nástroje na ovládanie zariadení, ktoré firma vyrába. Spoločnosť Optotune neustále investuje do vývoja hardvéru a softvéru, aby podporila zákazníkov v čo najlepšej skúsenosti s ich portfóliom produktov. Viac o tejto téme sa dočítate na odkaze nižšie.

3. Biometrické občianske preukazy s bezkontaktným čipom sú už realitou

Rezort vnútra začal od 1. decembra vydávať biometrické občianske preukazy. Policajné oddelenia dokladov tak odteraz vydávajú doklady nového typu.

Do elektronického čipu občianskeho preukazu sa po novom zapisujú otlačky dvoch prstov a podoba tváre, a to formou zakódovaných biometrických dát. „Odteraz každý, kto požiada o vydanie občianskeho preukazu, absolvuje rovnakú procedúru ako pri žiadosti o vydanie cestovného pasu,“ spresnil minister vnútra Roman Mikulec. Biometrické pasy Slovenská republika vydáva už od roku 2008. Viac o tejto téme sa dočítate na odkaze nižšie.

4. Pokusy na ľuďoch prídu do šiestich mesiacov, odkazuje šéf Neuralinku Elon Musk

Neuralink chce vo vývoji prepojenia ľudského mozgu a počítača postúpiť o riadny krok vpred. Približne do polroka by spoločnosť Neuralink mala byť schopná implantovať svoje zariadenie na prepojenie mozgu a počítača do hlavy človeka. Na nedávnej prezentácii to potvrdil jej generálny riaditeľ Elon Musk.

Cieľom je vytvoriť také rozhranie, ktoré by bolo možné implantovať do mozgu a jeho prostredníctvom ovládať počítač výhradne mozgovou činnosťou. Prospešné by to mohlo byť napríklad pre ľudí so zdravotnými postihnutiami, ale sám Musk v minulosti avizoval, že je pripravený dať si implantovať takéto zariadenie aj do vlastnej hlavy. Viac o tejto téme sa dočítate na odkaze nižšie.

5. Xiaomi 13 a 13 Pro majú nový dátum uvedenia: Všetko, čo potrebujete vedieť

Predstavenie série Xiaomi 13 malo prebehnúť už 1. decembra, avšak vieme, že sa tak nakoniec nestalo. Odloženie udalosti poskytlo dostatok času na to, aby sme spoznali ďalšie dôležité technické parametre dvoch vlajkových modelov – Xiaomi 13 a 13 Pro. Aj vďaka portálu GSMArena sa teraz dozvedáme posledné detaily, ktoré sa týkajú fotoaparátov, pamäte RAM a vnútorného úložiska. Viac o tejto téme sa dočítate na odkaze nižšie.

Prečítajte si aj:

Značky: