Prečítajte si tie najzaujímavejšie témy uplynulého týždňa.

TOUCHIT VÝBER prináša najzaujímavejšie články, ktoré nájdete na jednom mieste. Pokiaľ vám nejaká dôležitá téma počas ostatných dní unikla, určite ju nájdete v našom redakčnom výbere.

1. Prečo operátori uvádzajú zoznam kompatibilných 5G smartfónov, a prečo to (ne)robili aj v prípade 4G siete

Táto otázka zaujíma viacerých používateľov. 5G siete prevádzkujú všetci slovenskí operátori. A prakticky všetci zverejňujú zoznam smartfónov, ktoré sú kompatibilné s ich 5G sieťou. Zisťovali sme, prečo je to tak, a prečo to v prípade 4G sietí nerobili. Totiž, v prípade technológie 4G to fungovalo tak, že keď telefón podporoval príslušné pásmo, automaticky naplno využíval túto technológiu.

V prípade 5G je to inak, avšak aj napriek tomu sme si v redakcii všimli, že do 5G siete Telekomu sa nám bez problémov prihlásili prakticky všetky 5G smartfóny, ktoré sme testovali v redakcii. Oslovili sme preto Michala Korca z Telekomu, aby nám to objasnil. Viac o tejto téme sa dočítate v článku nižšie.

2. Ako si vybrať pamäťovú kartu a ako sa nenechať oklamať kartami z Číny

V tomto článku sa budeme venovať kartám SD, ktoré sú licencované SD Association. Niekto môže hľadať menšiu kartu typicky microSDHC určenú napríklad do smartfónu alebo pôvodnú veľkosť karty označovanú ako SD, ktorá sa dá používať v niektorých notebookoch avšak najmä v kamerách a fotoaparátoch. Teória okolo pamäťových kariet je vskutku obsiahla. Nezaujímajú nás historické aspekty a vznik týchto kariet. Viac o tejto téme sa dočítate v článku nižšie.

3. OPPO Find N2 Flip: zatiaľ najlepšia skladačka? (VIDEO TOUCHIT)

Find N2 Flip má ambíciu byť absolútne najlepšou skladačkou súčasnosti a cesta k tomu je nulová medzera medzi displejmi v zloženom stave, nízka hmotnosť ako aj hrúbka telefónu tak, aby ste v rozloženom stave vlastne nepoznali, že to skladačka vôbec je. Pripočítajte k tomu dlhú výdrž na batériu, dlhú životnosť skladacieho displeja a máte odpoveď na to, ako urobiť skladačku, ktorú takmer každý chce. Viac o tejto téme sa dočítate v článku nižšie.

4. Prečo sú grafické karty hore nohami?

Dávate dohromady nový presklený herný stroj plný svetiel. Kúpite si výkonnú grafickú kartu za nehoráznu sumu, s nádherne prepracovaným chladičom, nad ktorým oko zaplesá. No a následne kartu otočíte smerom do podlahy, takže nie je vôbec vidieť.

Prečo je vlastne opačne? Keď ste s touto otázkou konfrontovaný v súčasnosti, pričom na ňu nepoznáte odpoveď, odôvodnite to obvykle tak, že je to nutnosť z hľadiska lepšieho chladenia. Viac o tejto téme sa dočítate v článku nižšie.

5. Matovič tvrdí, že bol dva roky sledovaný cez GPS. Zisťovali sme, či polícia tento prostriedok využíva bežne

Prípadom sa zaoberala polícia, teraz ho rieši súd. Bývalý premiér, potom minister financií a teraz poslanec Národnej rady (NR) SR Igor Matovič posledné mesiace pri rôznych príležitostiach opakovane uviedol, že bol dva roky „sledovaný cez GPS“. Spomínal to nielen na rôznych tlačových konferenciách, ale aj počas svojich vystúpení na zasadnutiach NR SR. Zisťovali sme o tom viac, pričom ako technologický portál nás zaujímala hlavne technická stránka. Viac o tejto téme sa dočítate v článku nižšie.

Prečítajte si aj:

Značky: