Tablety v poslednom roku ožili a začínajú sa čoraz viac využívať. Najčastejšie je to domáce nasadenie ale súp situácie, kedy sa v drsnom nasadení oplatí odolný tablet.

TOUGHBOOK G2Zdroj: TOUCHIT.sk
TOUGHBOOK G2 v plnej kráse

Špecialistom na odolné tablety je Panasonic

Rozhodujúcim producentom v tejto oblasti je Panasonic. Testovali sme tablet TOUGHBOOK FZ-G2, ktorý spĺňa vysoké požiadavky na komunikáciu, použiteľnosť v náročnom prostredí a bezpečnosť.

TOUGHBOOK G2Zdroj: TOUCHIT.sk
TOUGHBOOK G2 v našich rukách

Nie je to prvý model odolného tabletu od Panasonicu, TOUGHBOOK G2 aktualizuje svoje vybavenie tým, že podporuje kartu eSIM a všetky bezdrôtové komunikácie. Práve to je cesta, ako sa tento tablet spája so svetom. Hneď ako ho chytíte do ruky, okamžite pocítite, že ide o odolný kúsok,. Držíte ho za masívne plastový rám, ktorý je dobrým izolantom tepla. Displej je dotykový a evidentne si poradí aj s tým naň spadne kladivo. Celkom dole je rad ovládacích tlačidiel, celkom vpravo je zapínacie tlačidlo.

TOUGHBOOK G2 a jas jeho displejaZdroj: TOUCHIT.sk

Dizajn a výbava

Hneď po zapnutí zistíte, že vo výbave je odskúšaný operačný systém Windows 10 Pro. Od zapínacieho tlačidla pokračujú informačné diódy signalizujúce činnosť pevného disku a prípadne vidíte stav blížiaceho sa vybitia batérie alebo jej nabíjanie. Ďalej je tlačidlo na vyvolanie ponuky Windows, nastavenie jasu displeja a rýchle tlačidlá A1 a A2. Na inej hrane je potom rýchle tlačidlo A3. Ich význam sa dá nastavovať. Maximálny jas dotykovej obrazovky je 1000 cd/m². Samotný operačný systém je doplnený o tri Panasonic voľby – PC Settings Manual Selector a Recovery Disk.

TOUGHBOOK G2Zdroj: TOUCHIT.sk
TOUGHBOOK G2 a pripojenie príslušenstva v spodnej časti

Tento tablet sa môže voči predchodcovi pochváliť vyšším výkonom, dvojnásobnou pamäťou RAM a úložiskom. Veľmi pozitívne hodnotíme displej, ktorý je dobre čitateľný pri rôznej úrovni svetla. K tomuto tabletu sa tiež dá pripojiť rozširujúca zásuvku na pridanie kontaktných a bezkontaktných čítačiek kariet SmartCard.

Kamera vpredu aj vzadu

V hornej časti je ešte 2 MPx kamera na realizáciu video-komunikácie a priestor tejto kamery je uzatvárateľný krytom. Podporuje aj prihlasovanie sa pomocou systému Windows Hello. Vľavo n a hrane tabletu je priestor, v ktorom sa nachádzajú prepojovacie porty – Ethernet, USB 3.0 a USB-C- Všetky sú prekryté jedným krytom, ktorý ich dokáže uchrániť aj pred vlhkosťou.

TOUGHBOOK G2Zdroj: TOUCHIT.sk
Zadná 8 MPX kamera s LED bleskom

Na zadnej častí je odnímateľný blok s batériou a tiež sa dá rýchlo odobrať SSD disk. To je výhodné pre odvetvia pracujúce s citlivými údajmi, ako sú záchranné služby, bezpečnostné zložky a obrana. V zadnej časti je snímač čiarových kódov. Zadná kamera má rozlíšenie 8 MPx a je doplnená LED bleskom na zachytávanie dokumentácie.

TOUGHBOOK G2Zdroj: TOUCHIT.sk
Spodná časť TOUGHBOOK G2

Ďalšia výbava

Procesorovým základom je Intel Core 10. generácie s technológiou Intel vPro a 16 GB pamäte RAM. Na prianie je to 32 GB. Ako doplnok sa k tomuto tablet predáva ešte podsvietená klávesnica, ktorá obsahuje ďalší port USB typu A a C.

TOUGHBOOK G2Zdroj: TOUCHIT.sk
Prepojovacie porty pod krytkou

TOUGHBOOK G2 je možné doplniť napr. dokovacou stanicou do auta a takto sa tento model používa napr. v policajných zložkách. Tiež si môžete priať popruh na ruku, na rameno a je tu aj systém puzdier. Výhodou je spätná kompatibilita verzie G2 s väčšinou príslušenstva pre starší tablet vrátane dokovacích staníc do auta.

Pre koho je určený?

Toto je tablet pre špecifické nasadenia. Predstaviť si ho vieme v sklade. je to dobrá alternatív k počítaču používanému v teréne. Uplatní sa pri údržbe a opravách v teréne. Práve tu sa využije pripojenie na 4G sieť, aj aj prepojenie na sériový port, port LAN, snímač čiarových kódov alebo termovíziu. Tablet vydrží pracovať na batériu až 18,5 hodiny.

TOUGHBOOK G2Zdroj: TOUCHIT.sk
TOUGHBOOK G2 a test jeho odolnosti voči vode

TOUGHBOOK G2 je ideálny v doprave, napr. pre pracovníkov údržby vlakov a železníc, ako aj pre rušňovodičov a personál zabezpečujúci letovú prevádzku. Overili sme si, že zariadenie je odolné, pokojne ho môžete hodiť na chodník z výšky 1,5 metra. Poradí si aj s vodou, deklarovaný stupeň krytia je IP65.

TOUGHBOOK G2Zdroj: TOUCHIT.sk
TOUGHBOOK G2 nemá s vodou žiadny problém

Tablet TOUGHBOOK G2 sa dodáva so štandardnou 3-ročnou zárukou jeho cena začína na 2450 € + DPH.

Zdroje: vlastné. TOUGHBOOK

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.