Čo vlastne treba na to, aby vzniklo kvalitné dátové centrum? Na to existujú pomerne prísne predpisy, ale povedané ľudskou rečou, musí byť v mieste s kvalitným pripojením na internet, zabezpečenou dodávkou elektrickej energie, vnútorné priestory sú v kontrolovanej teplote a vlhkosti, pričom je miesto odolné voči prírodným javom a je vybavené trvalým zabezpečením a dohľadom.

Zdroj: TOUCHIT

Jedna z podstatných požiadaviek je, aby dátové centrum bolo umiestnené mimo možnej záplavy. Ak sa v Bratislave pozriete na posledné možné miesto, ktoré by bolo ohrozené povodňou, tak je to jednoznačne ikonická televízna veža Kamzík.

Túto dominantu v nadmorskej výške viac ako 400 metrov nad morom poznajú nielen Bratislavčania, ale prakticky všetci obyvatelia Slovenska. Kamzík je jednoducho vysoko hore nad mestom a ani tisícročná voda ho nijako neohrozí. Práve tu je situované Towercom Datacentrum.

Televízna veža KamzíkZdroj: Towercom
Dátové centrum Towercom je situované priamo v televíznej veži Kamzík

Ide o exkluzívnu polohu, ktorá navyše leží mimo náletového kužeľa bratislavského letiska. Celkom netradične je umiestnená v dostatočnej vzdialenosti od priemyselnej a železničnej infraštruktúry. Zaparkovať pri televíznej veži nie je žiadny problém, sami sme mohli zaparkovať v stráženom areáli s komfortným prístupom. To je výhoda, ktorá je v Bratislave skôr raritou než pravidlom. Priamo v areáli sú navyše k dispozícii kancelárske a skladovacie priestory. V prípade potreby, vám prevádzkovateľ zabezpečí uzamykateľnú a monitorovanú klietku priamo v dátovom centre.

Towercom Datacentrum je pripojené na dve nezávislé a geograficky oddelené optické internetové pripojenia. Rýchlosť pripojenia je až 100 Gbps, váš biznis tak dostáva životodarnú silu. Pripojenie je priamo na peeringové centrá SIX a Sitel. Súčasťou dátového pripojenia je aj ochrana proti DDoS útokom, klienti tak nemusia mať žiadne obavy z hackerského útoku. Výhodou je tiež to, že si môžete svoj biznis pripojiť na konkrétneho poskytovateľa internetu. To je častou podmienkou klientov.

Zdroj: TOUCHIT

Samozrejmosťou dátového centra na Kamzíku je kvalitné pripojenie na zdroj elektrickej energie. Vedú sem dve aktívne geograficky úplne oddelené vysokonapäťové pripojenia. To je vysoký nadštandard, dokonca aj v rámci požiadaviek TIER III. Dátové centrum je vybavené záložným zdrojom elektrickej energie – energocentrálou Phoenix Zeppelin a aj rotačnými UPS-kami, ktoré zabezpečujú energiu počas štartu tejto centrály. Počítať môžete aj s trvalým dohľadom a monitoringom dátového centra, ktoré zabezpečuje národné monitorovacie centrum (NMC) prevádzkované spoločnosťou Towercom v nonstop režime.

Špeciálna zabezpečená klietka, pre dátové centrá na požiadavky klientovZdroj: TOUCHIT
Špeciálna zabezpečená klietka pre dátové centrá klientov

Spoločnosť Towercom a. s., je totiž zaradená medzi podniky hospodárskej mobilizácie. Preto je zásobovanie energiou prvoradé a napr. aj prístupová cesta sem je prioritne udržiavaná, aby bola vždy prejazdná. Je tu aj elektronický zabezpečovací, kamerový a vstupný systém.

Priestory dátového centra majú prísne monitorovanú kvalitu a vlhkosť vzduchuZdroj: TOUCHIT
Priestory dátového centra majú prísne monitorovanú kvalitu a vlhkosť vzduchu

Priestory sú vybavené automatickými detekčnými systémami na rozpoznanie dymu, ohňa, vody či prachu. My sme sa pozreli aj do priestorov, kde je umiestnený hasiaci systém INERGEN určený na hasenie zariadení pre IT technológie. K dispozícii sú služby serverhousing, rackhousing (1/4, 1/2 či celé racky). Výhodou je, že v tomto dátovom centre dokážu nasadiť aj rozmerovo neštandardný rack. Celkovo má dátové centrum flexibilnú ponuku šitú priamo na mieru klientom, ktorí si nemusia vyberať spomedzi vopred pripravených balíkov. Platia len za to, čo aj využívajú.

Aktuálne dátové centrum Towercom má plochu 480 m2 a spĺňa podmienky certifikácie TIER III. Teplota v ňom je udržiavaná na 22 °C (± 3 °C), s vlhkosťou 50 % (± 10 %) a využíva sa tu systém studených a teplých uličiek. Unikátna poloha tohto dátového centra prináša aj ďalšiu výhodu – vzhľadom na nižšiu okolitú teplotu v tejto nadmorskej výške sa vnútorné priestory dajú chladiť vonkajším vzduchom. Takýto FreeCooling je jednoznačne najekologickejšie riešenie, využívaný je totiž priamo vonkajší chladný vzduch.

Unikátna je služba označená ako Smart Hands. Poskytuje vám nepretržité služby vzdialenej podpory. Ak potrebujete napr. reštartovať zariadenie, niečo na ňom skontrolovať či realizovať podobné operácie, nemusíte sem chodiť osobne. Šikovné ruky vzdialenej podpory to vykonajú za vás. Rovnako je možné využiť služby základnej inštalácie rackov, zariadení, príslušenstva alebo kabeláže.

Špeciálna hasiace prístroje na hasenie elektronických zariadeníZdroj: TOUCHIT
Špeciálny protipožiarny systém na hasenie elektronických zariadení

Ako nám povedal Peter Cuper, obchodný riaditeľ Towercom, v tejto lokalite spoločnosť Towercom zvažuje výstavbu ďalšieho dátového centra. To by malo byť podstatne väčšie a pripravené na budúcnosť. Aktuálne prebieha štúdia uskutočniteľnosti. Umiestnené by malo byť opäť v areáli pod televíznou vežou. Z unikátnej polohy pod vežou bude mať rovnaké výhody ako má aktuálne dátové centrum. To sa samozrejme pretavuje aj do výhodnej ceny za využívanie služieb dátového centra.

Viac informácií o dátovom centre Towercom sa dočítate na stránke Towercom Datacentrum.

Umiestnenie IT infraštruktúry v komerčnom dátovom centre prináša pre organizácie viaceré výhody:

Konektivita a škálovateľnosť: Komerčné dátové centrá často poskytujú vynikajúce pripojenie k internetu a sieťovú infraštruktúru, čo umožňuje rýchlu a spoľahlivú konektivitu pre vaše IT systémy. Navyše môžete ľahko pridávať kapacitu a zdroje podľa potreby.

Energetická efektívnosť: Dátové centrá často investujú do energeticky efektívnych technológií a infraštruktúry, čo môže pomôcť znížiť náklady na prevádzku a environmentálny dopad.

Ekonomická výhoda: Umiestnenie IT infraštruktúry v komerčnom dátovom centre môže byť ekonomicky efektívnejšie ako budovanie a udržiavanie vlastného dátového centra. Umožňuje vám zdieľať náklady s ostatnými kolokovanými zákazníkmi.

Zníženie administratívneho zaťaženia: Vlastné dátové centrá vyžadujú mnoho administratívnej námahy a zdrojov pre správu a údržbu. Využitím komerčného dátového centra môžete znížiť administratívnu záťaž.

Flexibilita a agilita: Komerčné dátové centrá vám umožňujú rýchlo prispôsobiť svoje IT prostredie meniacim sa potrebám a technologickým zmenám.

Prečítajte si aj:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.