Toyota s modelom Aygo X (číta sa ako Aygo cross) vstupuje do kategórie minivozidiel určených hlavne do mestského prostredia. Je to crossover s vysokou manévrovateľnosťou, ktorý veľmi dobre vyzerá a je úsporný na prevádzku. Je to auto s klasickým spaľovacím motorom, ktoré bolo vyvinuté v Európe, tu sa aj vyrába. Preto dobre zodpovedá aj našim domácim podmienkam.

Na jeho vývoji si Toyota dala obzvlášť záležať a výsledkom je kompaktné a pritom sebavedomé vozidlo, s ktorým sa pohodlne pohybujete v meste, ale aj na okresných cestách. Má pritom plnú bezpečnostnú výbavu a máte na výber z viacerých farebných vyhotovení.

Zdroj: Toyota
Efektná zadná časť Toyota Aygo X

Zaujímavé farebné vyhotovenie

Aygo je najdostupnejším vozidlom značky Toyota v Európe. Pritom oslovuje ľudí, ktorí hľadajú eleganciu a aj osobitosť. Výrazné dvojfarebné prevedenie modelu Aygo X vytvára jeho zaujímavý grafický profil.

Dostupné farby sú Cardamom (kardamóm) ako stredne sýto zelený odtieň, ďalej Chilli (čili paprička) ako prémiová farba v červenom laku, v ktorom sa nachádza štipka jemných modrých metalických vločiek. Nasleduje Ginger (zázvor) je sofistikovaná béžová stálica a Juniper (jalovec) ako mladistvo pôsobiaca modrá s jemnými červenkastými podtónmi. K celkovému efektu prispieva aj čierna strecha vo všetkých vyhotoveniach.

Zdroj: Toyota
Toyota Aygo X v dostupných farebných odtieňoch

Klinovitá línia strechy podčiarkuje dynamický charakter a športovejší imidž auta. Svetlomety vpredu vytvárajú tvar krídla, veľká mriežka chladiča o niečo nižšie spolu s hmlovými svetlometmi a spodným ochranným krytom vytvárajú motív dvojitého lichobežníka. Tento dizajn sa prenáša aj do interiéru. Napr. pri bližšom skúmaní sedadiel objavíte symbol X všitý priamo do látky.

Zdroj: Toyota
Charakteristická predná maska na Aygo X

Kompaktné a agilné

Nové Aygo X má dĺžku 3700 mm. V porovnaní s Toyotou Yaris je predný previs o 72 mm kratší, zatiaľ čo najväčšie dostupné kolesá sa zväčšili až na 18 palcov. S Aygo X sa ľahko zaradíte aj do preplnených priestorov, polomer otáčania je totiž len 4,7 m. Zaujímavý je aj priestor pre batožinu – dĺžka batožinového priestoru narástla voči predchodcovi o 125 mm a objem sa zväčšil o viac ako 60 litrov na výsledných 231 litrov.

Toyota Aygo XZdroj: Toyota
Batožinový priestor v Aygo X

Aygo X má kompaktné vonkajšie rozmery pri zachovaní pohodlnej a priestrannej kabíny pre vodiča aj cestujúcich. Výška vozidla sa zväčšila na 1510 mm. Svetlá výška tohto kompaktného crossoveru narástla oproti predchádzajúcej generácii o 11 mm. Poloha sedadiel sa pritom zvýšila o 55 mm. Do auta sa tak veľmi pohodlne nastupuje a lepšie aj vidíte na cestu. Neprehliadnete teda cyklistov či chodcov, pri jazde je v aute ticho.

Plné technológií

Aygo X je vybavené aj viacerými technológiami, napr. s vozidlom môžete byť prepojení pomocou systému Toyota Smart Connect a s mobilnou aplikáciou MyT.

Aygo XZdroj: Toyota
Vnútorný priestor Aygo X

Toyota Smart Connect zahŕňa až 9-palcový dotykový displej s vysokým rozlíšením, ďalej tu môže byť náladové osvetlenie a bezdrôtové nabíjanie telefónu. Multimediálny systém vo vyšších stupňoch výbavy ponúka aj cloudovú navigáciu s aktuálnymi údajmi o dopravnej situácii. K dispozícii je káblové aj bezdrôtové pripájanie smartfónov cez Android Auto a Apple CarPlay. Ďalej môžete mať vyhrievané presné sedadlá, automatickú klimatizáciu, dažďový senzor, reflektorové LED svetlá alebo zadné/predné parkovacie senzory.

Bezpečnosť nie je za príplatok

Z hľadiska bezpečnosti je Aygo X štandardne vybavený bezpečnostným systémom Toyota Safety Sense. Tá obsahuje kameru aj radar. Rozpoznáva tak vozidlá a predchádza možným kolíziám. Je tu aj funkcia rozpoznávania chodcov cez deň aj v noci, rozpoznávanie cyklistov cez deň, asistenčný systém na zmierňovanie rizika kolízie na križovatkách, adaptívny tempomat, asistent na udržanie vozidla v jazdnom pruhu a núdzový asistent riadenia. Aygo X prináša aj ďalšie prvky pasívnej bezpečnosti.

Toyota Aygo X
Vnútorný priestor Toyota Aygo X

Úsporný klasický motor

O pohon modelu Aygo X sa stará spoľahlivý 1,0-litrový trojvalec 1KR-FE s výkonom 72 koní. Prevodovka je na výber: 5-stupňová manuálna alebo S-CVT prevodovka s plynule meniteľným prevodom. Cieľovým parametrom spotreby paliva je len 4,7 l/100 km a emisie CO2 na úrovni 107 g/km. K zníženiu spotreby paliva pomáha celkovo nízka hmotnosť a výborná aerodynamika vozidla. Ide to však aj ďalej, napr. výlisky okolo podbehov zadných kolies ďalej pomáhajú smerovať prúd vzduchu mimo zadných pneumatík a usmerňujú ho k bodu zbiehania v zadnej časti vozidla.

Toyota Aygo XZdroj: Toyota
Svetlomety Toyota Aygo X

Mestský crossover Aygo X vo vyhotovení Active je dostupný v cene už od 11 990 eur. Uvádzacia zľava je až do výšky 1300 eur.

Zdroje: Toyota

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.