Toyota v modelovom roku 2021 výrazne prepracovala svoj model Highlander a ten teraz predstavuje veľké hybridné SUV so 7 sedadlami a s najdlhším batožinovým priestorom vo svojom segmente. Po sklopení operadiel pre cestujúcich v 2. a 3. rade získate objemom až 1 909 litrov.

Testovali sme prémiovú výbavu s 20“ zliatinovými diskami, panoramatickou strechou, audiosystémom JBL s 11 reproduktormi a 12,3-palcovým displejom multimediálneho systému s pripojením Apple CarPlay a Android Auto. Full hybrid štvrtej generácie s pohonom inteligentného rozvodu 4×4 má ťažnú kapacitu dve tony a výkon až 248 koní. Vo výbave je najnovší bezpečnostný systém Toyota Safety Sense kde je napr. aj asistent pri zatáčaní na križovatkách.

Exteriér

Maximálna rýchlosť čisto na elektrinu je do 125 km/h. Highlander Hybrid má dĺžku 4966 mm, šírku 1930 mm, výšku 1755 mm a jeho rázvor náprav je až 2850 mm. Práve preto si dobre poradí aj s komplikovaným terénom. Highlander Hybrid je k dispozícii s niektorou z 8 farieb karosérie, ma sme mali špeciálnu farbu Moondust s povrchovou úpravou nanášania dvoch vrstiev, čo vytvára jednoliaty vzhľad lesklého kovu.

Interiér

Prístrojový panel obklopuje 12,3-palcovú obrazovku multimediálneho systému na stredovej konzole a prechádza celou šírkou palubnej dosky. Tá je lemovaná hladkým materiálom príjemným na dotyk. Zdola ho opticky podporuje široká, štvorcová stredová konzola.

Všetky tlačidlá sú vytvarované tak, aby dobre zapadli do panelov. V celom interiéri sú saténové a drevené detaily, ktoré vytvárajú atmosféru luxusu, čalúnenie je z mäkkej kože s jemnou textúrou a s detailným prešívaním.

Do výbavy patrí 7-palcový TFT displej na prístrojovej doske vodiča, trojzónová klimatizácia, vyhrievanie predných a zadných sedadiel a odvetrávanie predných sedadiel, projekčný displej a audiosystém systém JBL s výkonom 1 200 W bezdrôtové nabíjanie telefónov.

Sedem miest?

Áno, je to skutočné 7-miestne vozidlo, sedeli sme v treťom rade. Na cestu do Chorvátska pre dospelú osobu to nie je , ale povedzme hodinu jazdy by sme zniesli. Druhý rad sedadiel má posúvanie v rozsahu 180 mm, čo zaisťuje relatívne prístupný priestor v treťom rade pre dvoch ľudí.

Toyota Highlander a sedadlá v druhom rade.

Toyota Highlander a sedadlá v treťom rade. Zdroj: Ondrej macko/TOUCHIT.sk

V 7-miestnej konfigurácii je objem batožinového priestoru 332 litrov, pričom pod podlahou je úložný priestor s objemom ešte 27 litrov. Dvere batožinového priestoru sú ovládané elektricky so snímačom pohybu kopnutia.

Jazda

Highlander Hybrid zrýchli z 0 na 100 km/h za 8,3 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 180 km/h. Priemerná spotreba paliva začína na hodnote 6,6 l/100 km, emisie CO2 sú len 149 g/km. Prepínač režimu jazdy umožňuje vybrať si režim ECO, NORMAL, SPORT a TRAIL. V skutočnosti je však prejav týchto režimov pomerne malý.

Štvorvalcový 16-ventilový motor s rozvodom DOHC má objem 2 487 cm3. Využíva priame vstrekovanie paliva do valcov aj do nasávania. Metóda vstrekovania sa mení podľa jazdných podmienok. Nabíjanie batérie hybridného systému je rekuperáciou pri brzdení.

S týmto hybridným motorom je Highlander dynamické auto.

S týmto hybridným motorom je Highlander dynamické auto. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Bezpečnosť

Bezpečnostný systém na predchádzanie kolíziám (PCS) dokáže zaznamenávať chodcov cez deň aj v noci a bicykle cez deň. Highlander deteguje protiidúce vozidlá cez deň, je tu asistent pri núdzovom riadení a asistent pri zatáčaní na križovatkách. Využiť môžete adaptívny tempomat v celom rozsahu rýchlostí so systémom znižovania rýchlosti v zákrute a systémom rozpoznávania dopravných značiek (RSA). Tiež je tu  asistent na sledovanie jazdného pruhu (LTA), systém výstrahy pri zmene jazdného pruhu (LDA) a systém automatických diaľkových svetiel (AHB).

Ceny

Základná verzia Highlander Comfort stojí 44 990 eur, stredný Prestige je za 48 690 eur a navyšší (ten sme mali v teste) je za 56 190 eur. Farba Mesačný prach je za príplatok 300 eur.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.