Automobilka Toyota je jasne v zábere – široko rozvinula svoju ponuku hybridných modelov a vsadila na to, že jej autá majú takto nižšiu spotrebu a sú aj ekologickejšie. Slováci oceňujú hlavne tú výhodnú spotrebu, ma sme jazdili so spotrebou 5,8 litra/100 km. Toto auto veľmi dobre vyzerá a je aj šikovné na podnikanie. Všetko sme zachytili vo videu.

V skutočnosti to zvonka je síce väčšie auto, ale do preplnených miest sa vojde. Parkovali sme s ním v podzemných garážach v bratislavských centrách a bolo to celkom v poriadku. Kombinácia biela-čierna vyzerá veľmi dobre a rovnako sa do tohto auta vojde aj 5 ľudí. Bez problémov prevezie aj väčšie predmety.

Cena testovanej hybridnej verzie s prevodovkou e-CTV je 36 590 eur. Výkon pohonného systému je 218 koní, je to kombinácia benzínového a elektrického motora. Batéria pre elektrický motor sa nabíja pri brzdení auta, nemusíte riešiť žiadne elektrické nabíjačky.

Testovaná edícia Selection mala vo výbave systém Safety Sence 2, ktorý sa postará o vašu bezpečnosť a tiež bezpečnosť chodcov okolo vás. Sledovanie auta v mŕtvom uhle aj však až v najvyššie vybavenej verzii Executive.

Ocenili sme šikovnú kombináciu koženky a textilu na všetkých sedadlách, pohodlne sa tu sedí, dosť miesta je aj pre cestujúcich vzadu. Pre nich sú pripravené aj dva USB  porty na nabíjanie mobilných zariadení. Mali sme aj zimnú výbavu, teda vyhrievanie čelného skla a volantu. Predné sedadlá sa dajú nastaviť za pomoci elektropohonu. Zadnú batožinový priestor rozšírite sklopením operadiel sedadiel pre cestujúcich vzadu.

Páčilo sa nám FullLED svietenie s automatickým prepínaním diaľkové-tlmené svetlá a tiež bezdrôtové nabíjanie mobilného telefónu. Fajn je aj bezkľúčové odomykanie auta a pohodlie na mieste vodiča. Zadné dvere môžete ovládať s využitím senzoru na pohyb nohy – výhodné, ak máte plné ruky nákupných tašiek.

Chválime 3-ročnú záruka alebo 100 000 km, na akumulátor je záruka až 10 rokov, ale tá platí vtedy, ak budete vždy používať len autorizovaný servis Toyota. A to sa celkom oplatí. V prípade Toyoty sa oplatí aj to, že po čase budete môcť toto auto stále predať za zaujímavú cenu.

Využiť môžete aj adaptívny tempomat, systém udržiavania auta v jazdnom pruhu a rozpoznávanie dopravných značiek. Celkovo na vozidle Toyota RAV4 2,5 Hybrid chválime pohodlie, dizajn a technologickú výbavu.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.