Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Továreň Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) vyrobila za posledných 12 mesiacov 161 508 mestských crossoverov Yaris Cross.

Takéto vysoké číslo nedosiahol žiaden iný automobil vyrobený vo Francúzsku v 2022. Vďaka tomu sa minulý rok model Yaris Cross stal lídrom francúzskeho automobilového priemyslu z hľadiska počtu vyrobených exemplárov. Mestský crossover tak prekonal výsledok hatchbacku Yaris z 2021, v tom roku najvyrábanejšieho auta vo Francúzsku. Informácie poskytla spoločnosť Inovev na základe údajov získaných od výrobcov.

Model Yaris Cross debutoval v roku 2021 ako úplne nový crossover segmentu B. Výroba vo Francúzsku sa začala v júli 2021. V minulom roku z neho TMMF vyrobila 161 508 kusov, čím o 5 500 kusov prekonala hatchback Yaris z roku 2021.

Celkovo vyrobila v roku 2022 TMMF 255 584 áut, predovšetkým modely Yaris a Yaris Cross. Ide o najlepší výsledok od 2007 a druhý najlepší v histórii továrne od jej spustenia v roku 2001. Yaris Cross sa na ročnej produkcii závodu podieľal 63 % s rekordným 95 % podielom hybridných verzií. Plány na rok 2023 predpokladajú výrobu 280 000 áut, čo by znamenalo nový rekord závodu vo Valenciennes.

„Začiatok výroby modelu Yaris Cross znamenal zlom v histórii nášho závodu. Každý štvrtý automobil Toyota predaný v Európe je vyrobený v TMMF. Je to skvelá správa pre celý náš tím, ktorý má v súčasnosti vyše 5 000 zamestnancov. Sme čoraz bližšie k nášmu cieľu dosiahnuť ročnú produkciu 300 000 vozidiel,“ povedal Jim Crosbie, prezident Toyota Motor Manufacturing France.

Model Yaris Cross sa stal Svetovým mestským autom roka 2022 v súťaži Svetové auto roka. Mestský crossover, postavený na predĺženej platforme TNGA-B, môže byť v hybridnej verzii vybavený elektrickým pohonom všetkých kolies AWD-i. Ponuka pohonov zahŕňa benzínový motor 1,5 a hybridný pohon 1,5, ktoré sa vyrábajú v poľských závodoch japonskej automobilky vo Wałbrychu a Jelcz-Laskowiciach. Model Yaris Cross Hybrid s predným pohonom spotrebuje v priemere 4,4 l/100 km a vo variante AWD-i od 4,7 l/100 km.

Auto nastavuje štandard aj v oblasti bezpečnosti a to vďaka veľmi tuhej konštrukcii a systémom aktívnej bezpečnosti Toyota Safety Sense generácie 2.5. Vo výskume Euro NCAP bol model Yaris Cross v roku 2021 vyhlásený za najbezpečnejšie vozidlo vo svojej triede. Je tiež prvým automobilom, ktorý v závislosti od výbavy môže obsahovať multimediálny systém Toyota Smart Connect® s farebnou 9-palcovou HD dotykovou obrazovkou, Navigáciu Connected s predplatenými dátami na 4 roky (aktualizácia máp online) ako aj bezdrôtové pripojenie Bluetooth®.

Značky: