Každoročná prestížna súťaž TP Cup je už tradičným vyvrcholením predmetu Tímový projekt.

Dáva študentom inžinierskeho štúdia Fakulty informatiky a informačných technológií STU v Bratislave príležitosť preukázať svoje schopnosti pri tvorbe jedinečných riešení v rámci predmetu, v ktorom sa v tíme dva semestre vytvára riešenie problému spojeného s odborom, ktorý študenti študujú. TP Cup predstavuje výzvu pre budúcich IKT profesionálov, ktorí chcú zmerať svoje schopnosti s ostatnými, preukázať že „na to majú“ a súčasne vytvoriť a „predať“ použiteľné riešenia, ktoré neskončia zabudnuté v zásuvke.

V tomto článku prinášame prehľad semifinálových projektov a ich videoprezentácií.

Vyber najlepšiu videoprezentáciu semifinálových projektov TP CUP 2021

Svojím “lajkom” môžeš vybrať projekt, ktorý je podľa teba najlepší/najzaujímavejší. Pozri si prezentačné videá projektov a odmeň ich lajkom, komentárom a zdieľaj ich medzi ľuďmi. Každý člen najviac lajkovaného projektu vyhrá 15 eurovú poukážku do kníhkupectva Martinus a naviac sa jedna môže ujsť aj Tebe! Stačí si pozrieť nižšie videoprezentácie tímov a hlasovať “lajkom”. Hlasovanie bude prebiehať na Facebooku FIIT STU a YouTube FIIT STU: pod videom, ktoré sa ti zdá najlepšie klikni na “páči sa mi to” a zanechaj “like”.

Hlasovanie končí: 2.6. 2021 o 19:00, následne vyberieme výhercu, ktorý postúpi do finále konajúce sa 3.6.2021 od 9:00 do 11:00 na Facebooku FIIT STU ako livestream.

Z hlasujúcich 15 eurovú poukážku vyhrá jeden z „lajkujúcich“ pod víťazným videom náhodným žrebovaním (víťaza vyhlásime 4.6.2021)

BlockPay – Blockchain platobné brány

BlockPay, vytvorený tímom Blockchain impostors, je platobná brána, ktorá umožňuje eshopom ponúkať jednoduchým spôsobom rôzne spôsoby platby pre zákazníkov. S použitím BlockPay môžu zákazníci platiť fiat aj kryptomenami, pričom môžu používať rôzne fiat platobné procesory (napr. paypal, ayden alebo stripe) alebo rôzne kryptomeny ako je bitcoin, ethereum, dogecoin a iné. Pre eshop v tom nie je žiadny rozdiel – BlockPay spracuje platbu a prepošle eshopu len prednastavenú menu, ktorú eshop chce dostávať. Takto si môžete nastaviť, či chcete prijímať iba kryptomeny alebo iba fiat, resp. kombináciu a taktiež vybrať iba preferované. Transparentnosť riešenia je opretá o Blockchain technológie na zápis informácií počas celého spracovávania platby. Viac sa dočítate tu.

Hlasujte na Facebooku tu.

ASR – Automatické rozpoznávanie spektier

Až 80% svetovej produkcie predávaného extra panenského olivového oleja je zamieňaného za menej kvalitný. Preto je dôležité odhaliť tieto výrobky, aby ľudia dostali kvalitu, za ktorú si v obchodoch platia. Aplikácia ASR od tímu Mikasa umožňuje automatické vyhodnocovanie kvality olivového oleja rýchlo a spoľahlivo. Tento produkt vie s istotou až 89,93% správne identifikovať kvalitu testovaných vzoriek oleja. Pri oleji ale zďaleka nekončíme a vieme rozpoznávať aj ďalšie “pachy,” či už na kvalitatívne spracovanie, no napríklad aj na identifikáciu respiračných ochorení. Viac sa dočítate tu.

Hlasujte na Facebooku tu.

Databanka – platforma pre zdieľanie a kultiváciu vzdelávacieho obsahu

Cieľom projektu bolo budovanie infraštruktúry pre podporu spolupráce pri identifikovaní základného učiva viazaného pre konkrétne kvalifikácie a integrácia do existujúceho procesu na rozvoj vedomostí, zručností a návykov pre skupiny. V rámci projektu sme rozšírili funkcionalitu existujúceho systému na spoločnú identifikáciu otázok a úloh. Kolektívna inteligencia je tu príležitosťou na prirodzenú kultiváciu obsahu vzdelávania a vernejšie mapovanie výsledku na kurikulom stanovené ciele. Postupovali sme v zmysle overených metodík v softvérovom inžinierstve nakoľko vnímame jeho významnú paralelu s obsahovým inžinierstvom. Vytvorili sme inteligentné prostredie na podporu dištančných a prezenčných foriem výučby na báze on-line prístupu s multimediálnou interpretáciou obsahu. Implementované prostredie formuje virtuálne komunity a integruje distribuovaný obsah vzdelávania aj v medzinárodnom meradle. Viac sa dočítate tu.

Hlasujte na Facebooku tu.

AvPanel – Telemetry as a Service

avPanel je webová aplikácia určená pre autonómne autá, ktoré produkujú veľké množstvo senzorických dát. Tieto dáta z auta ukladáme na server v reálnom čase počas jazdy. Po každej jazde je následne možné nazbierané dáta analyzovať a vytvárať vizualizácie. Počas jazdy je možné autu poslať príkaz na zastavenie v prípade nebezpečnej situácie. Viac sa dočítate tu.

Hlasujte na Facebooku tu.

S-Chain – Riešenie dodávateľského reťazca s použitím Blockchain technológie

Odkiaľ pochádza môj výrobok a aká bola jeho cesta až ku mne? Aj takúto otázku sa možno pýtame. Projekt S-chain je snaha o zjednotenie účastníkov dodávateľského reťazca pomocou spoločnej platformy. Umožňuje zapojenie koncového zákazníka a integrovanie procesov spojených s evidenciou výroby a doručovania tovaru. Hlavným cieľom je transparentná reprezentácia udalostí, ktoré tovar od vyrobenia až po doručenie do predajne ovplyvňovali.

Okrem iného je táto platforma obohatená o dôveryhodnosť dosiahnutú pomocou blockchain technológie. Kľúčovou vlastnosťou je práve odolnosť voči zmenám údajov a ich vhodným výberom vieme zabezpečiť nielen transparentnosť, ale aj efektivitu celého systému. Viac sa dočítate tu.

Hlasujte na Facebooku tu.

WorkZone – rezervačný systém + Kubernetes klaster

Si späť na FIIT a opäť je všade plno? Nemusí to tak byť! FIITka otvára nové coworkingové priestory, tak ich príď vyskúšať.

Sme tím Pandas a v rámci tímového projektu sme vytvorili rezervačný systém pre coworking, v ktorom si vieš rezervovať miesto v Silent zóne, kde sa môžeš nerušene sústrediť, alebo mítingovú miestnosť pre spoločnú prácu na projektoch. V našej appke si taktiež môžeš pozrieť kalendár nadchádzajúcich podujatí, prípadne v archíve nájdeš záznamy podujatí, ktoré si nestihol.

Odovzdávaš projekty a si v strese, či to Turing zvládne? Spadol Askalot? Nami navrhnutý fakultný cluster obslúži všetky fakultné appky, dodá im stabilitu a vysokú dostupnosť. Viac sa dočítate tu.

Hlasujte na Facebooku tu.

DCS – Vnorený systém pre zabezpečený zber dát

DCS umožňuje poskytovať služby dodávateľom energií spôsobom, ktorý je benefitujúci najmä v tom, že nemusia posielať na zaintegrované miesta tímy odpočtárov energií. Systém zabezpečuje odbery energií prostredníctvom energeticky autonómnych jednotiek a senzorov, ktoré údaje v rámci budovy dokážu prešíriť vďaka bezdrôtovej technológií Zwave. Spracované údaje sú odoslané prostredníctvom REST API na server, ktorý merania spáruje s relevantným projektom, budovou, bytom. Dodávatelia majú možnosť sledovať aktuálnu situáciu pre konkrétne budovy, byty a sú upozornení na anomálie, aby mali možnosť kontaktovať odberateľov a vyslať tím technikov. Benefitom pre koncových odberateľov je, že majú možnosť nahliadnuť na aktuálny stav svojho bytu. Viac sa dočítate tu.

Hlasujte na Facebooku tu.

VRLab – Laboratórium vo virtuálnej realite určené pre výučbu a simuláciu elektrických obvodov

VRLab je laboratórium vo virtuálnej realite určené pre simuláciu elektrických obvodov. Používatelia  majú k dispozícií niekoľko elektrických súčiastok, ktoré si môžu modifikovať, alebo pre ne  implementovať vlastné modely pomocou SPICE špecifikácie. Môžu si vytvárať vlastné obvody, pričom  sa im generuje aj schéma obvodu. Počas simulácie si môžu vygenerovať SPICE kód pre daný obvod,  alebo meniť parametre súčiastok priamo počas simulácie. Výsledky simulácie zobrazujeme numericky  aj graficky. Používatelia majú k dispozícii vlastnú motokáru, ktorá obsahuje 3 komponenty (motor,  klaksón a svetlá), pre ktoré môžu vytvoriť vlastné obvody a následne sa na nej previezť po laboratóriu. Viac sa dočítate tu.

Hlasujte na Facebooku tu.

Značky: