Nočné hry o život sú priama ukážka toho, ako štát zlyháva v elementárnych veciach. Výhovorky nie sú na mieste. Niekto za to má zodpovednosť a dostane za to zaplatené.

Ak to teda nezvláda, nech to nerobí. Prijať pomoc od tretieho sektora? Ani náhodou. Dôvody? Každý si doplňte tie vlastné podľa vašej viery v to, ako to funguje v politike, keď nie sú zapnuté kamery.

Slovensko si mohlo v priamom prenose vyskúšať, ako nemá registrácia na očkovanie fungovať. Vyskúšali ste si niekedy predregistráciu na nejakú hru alebo aplikáciu či službu? Nemusíte striehnuť od polnoci pri počítači a dúfať, že prehliadač za vás vyplní už raz zapamätané údaje rýchlejšie, ako to urobí u tisícov iných, ktorí si skúšajú uchmatnúť termín na očkovanie.

Stačí, že zadáte emailový kontakt a výrobca vás bude pri uvoľnení služby vo vašom regióne kontaktovať a poskytne údaje na jej stiahnutie.

Nestačil by princíp formulára cez Google s opatreniami tak, aby aplikácia bežala na vlastných serveroch? Takto by sa zoznam registrovaných postupne naplnil a stačilo by len počkať na pridelený termín. Kto vlastne vymyslel pôvodný systém registrácie na očkovanie? Pravdepodobne niekto, kto na zaočkovanie seba a svojej rodiny a známych len niekam príde a reálne formulár využívať nemusí.

Fungovanie štátnych aplikácií je žalostné panoptikum a predvádzanie nesmierne ironických hier na občanoch. Milióny eur len tak hodených do ohňa. Stačí si len predstaviť, ako to fungovalo pri podávaní daňových priznaní.

Podpis sa nepodarilo overiť alebo nejaká iná chyba? Nuž, nie vo vašom certifikáte. Vy neviete, že na všetko okrem Finančnej správy tu máte Chrome a na tento portál je potrebné použiť Internet Explorer, kde všetko prejde bez chyby? Po niekoľkých pokusoch a reštartoch PC ste mnohí možno vyskúšali práve staré dobré IEčko a všetko prebehlo na prvý pokus. Keby toto bolo súčasť divadelného predstavenia, asi by ste nakoniec aj zatlieskali a mali z toho radosť.

Ako dlho by na trhu prežila firma, ktorá by programovala a ponúkala služby na úrovni, na akej ich prezentuje štát? Keď sa nad tým zamyslíme, štátna aplikácia je vlastne v skutočnosti firma, ktorá zákazku dodala. Odmietam uveriť, že týmto systémom sa na trhu udržala dodnes. Prečo ale štátu dodáva služby na diskutabilnej úrovni?

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.