Na mušku sme si zobrali ďalšiu zaujímavú autokameru, ktorá ponúka pokročilé funkcie a kvalitný obrazový výstup.

Dobrý dojem však trošku kazí veľké telo, ktoré nie je úplne praktické a neskrášli interiér vášho auta. Z časti jej to ale môžeme odpustiť, nakoľko ide o zariadenie, ktoré má pomáhať a nemusí byť za každých okolností pekné, musí byť hlavne dobre použiteľné – to táto kamera spĺňa. V prednej časti sa nachádza hlavný snímač, v zadnej je zabudovaný malý 2,4“ LCD displej, pod ktorým sa nachádza štvorica ovládacích tlačidiel. V ľavom boku je umiestnená otočná sekundárna kamera. Napájací port je v pravom boku a hneď pod ním je slot pre microSD kartu (max. 128 GB). Výhodou je, že priamo v balení nájdete aj kvalitnú 32 GB pamäťovú kartu s rýchlym zápisom – stačí vybaliť a používať. V základnom balení nájdete odnímateľný adaptér s minimalistickou prísavkou na čelné sklo, ako aj napájací adaptér do auta s microUSB konektorom.

Menu zariadenia je v anglickom jazyku, ale báť sa toho netreba. Je prehľadné a dobre zrozumiteľné. Nájdete v ňom nastavenie rozlíšenia, dĺžky video záznamu, rozloženie obrazu z kamier na displeji, aktivácie GPS údajov v zázname, nastavenia zvuku, frekvencie, citlivosti G-senzora a zvyšných „asistenčných systémov“. Tie vám môžu občas pomôcť. Podľa potreby ich môžete aktivovať alebo deaktivovať.

Keďže ide o duálnu kameru, tak sú k dispozícii dva snímače. Hlavný sníma dianie pred vozidlom, má šírku záberu 160° a nahráva Full HD video so snímkovou frekvenciou 30 fps. Max. clona je f/2,2 a nechýba ani technológia vylepšenia obrazu WDR. Sekundárna kamera, ktorá je otočná, má primárne sledovať dianie v kabíne, teda posádku. Zaznamenáva 720p video so snímkovou frekvenciu 30 fps, má šírku záberu 110°, clonu f/2,8 a nechýbajú ani 4 infračervené diódy, ktoré zaručujú dobrú viditeľnosť aj v noci.

Okrem videa táto kamera zaznamenáva aj presné údaje o polohe a aktuálnej rýchlosti – integrovaný GPS/GLONASS modul. Z bezdrôtovej konektivity je k dispozícii Wi-Fi, vďaka čomu kamera komunikuje s dobre spracovanou aplikáciou.

Dôležité funkcie, ktoré by mala mať každá dobrá autokamera

Citlivý gyroskop – tento snímač sleduje otrasy a nárazy. Ak zaznamená zvýšené hodnoty (citlivosť podľa nastavenia), teda silný otras alebo náraz pri nehode, aj menšej, tak aktuálny záznam zamkne a zabezpečí proti automatickému prepisu. Červené tlačidlo v spodnej časti kamery má rovnakú funkciu, teda zabezpečí aktuálny záznam proti prepisu a náhodnému vymazaniu.

Režim parkovisko – tento režim aktivuje nahrávanie videa aj vtedy, ak je auto bez pohybu, teda na parkovisku a pod. Registruje pohyb, na základe čoho spustí záznam. Vďaka tejto funkcii máte auto „pod dohľadom“  24/7. Režim parkovisko bude pracovať iba za predpokladu, že je kamera pripojená s stálemu napájaniu. Niektoré autá majú 12 V zásuvky pod neustálym prúdom (zväčša staršie), ale ak to nie je váš prípad, tak to treba vyriešiť zásahom do elektroinštalácie.

Ďalšie funkcie a možnosti – sledovanie jazdných pruhov, varovanie pred kolíziou (rýchle priblíženie sa k prekážke alebo vozidlu pred vami), pripomenutie aktivácie svetlometov, upozornenie na prekročený rýchlostný limit (podľa nastavenia), a tiež vodičovi pravidelne pripomína čas na oddych (čas upozornenia podľa vlastného nastavenia).

„Rozmery kamery: výška – 65,9 mm / šírka – 95,6 mm / hrúbka – 40,5 mm / hmotnosť: 107 gramov.“

Poznatky z praxe

Transcend DrivePro 550 je po funkčnej a praktickej stránke vydarená autokamera, ktorá má jednoduché ovládanie a výbornú aplikáciu. Za nevýhodu považujeme jej veľkosť, ktorá môže byť pre niekoho prekážkou. Vhodná bude skôr do väčších áut, prípadne do dodávok a kamiónov. Oceniť musíme kvalitu záznamu z oboch snímačov – počas dňa aj za zníženej viditeľnosti, resp. v noci. Kameru sme vyskúšali v rôznych podmienkach a v 90 % prípadov boli zaznamenané súbory použiteľné, čo je podstatou takéhoto typu zariadenia! Vďaka integrovanej batérii je zabezpečené, že počas krátkodobého výpadku napájania dokáže kamera aj naďalej zaznamenávať obraz. Napokon treba spomenúť aj použiteľný záznam zvuku.

Aplikácia DrivePro

Výhodou je Wi-Fi konektivita a teda aj možnosť využiť aplikáciu – DrivePro (zdarma pre iOS a Android), ktorá ponúka sledovanie obrazu z kamery v reálnom čase, prezeranie záznamov, a tiež ich sťahovanie priamo do telefónu, vďaka čomu nie je potrebné vyťahovať microSD kartu a vkladať ju do PC. Okrem toho ponúka aplikácia rovnaké možnosti, resp. nastavenia ako kamera. Nastavenia a správa zariadenia je cez aplikáciu pohodlnejšia.

Prepojenie je jednoduché, v kamere aktivujete Wi-Fi, na ktorú pripojíte váš smartfón s aplikáciou DrivePro. To je všetko, jednoduché a rýchle riešenie (na rovnakom princípe fungujú aj iné kamery). Pre Windows zariadenia je dostupný aj program DrivePro ToolBox, kde si môžete záznamy z kamery prezerať ešte podrobnejšie, vrátene zobrazenia trás na mape. Vidíte tak rýchlosť v určitých bodoch a pod.

Zariadenie do testu zapožičala spoločnosť: Transcend

Cena zariadenia: od 183 Eur

Prečítajte si aj:

Citroën C3 (PureTech 82 SHINE): Ženského srdca šampión

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE