Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Business Lease vlani vzrástla dvojciferným tempom, spravovaný vozidlový park prekročil hranicu 5000 vozidiel a na trh prináša ďalšie novinky v podpore mobility firiem.

Pre firmy na Slovensku začína byť mobilita čoraz podstatnejšia než to, že vo firemnej garáži majú odparkované  vozidlá v osobnom vlastníctve. Ako ukázali najnovšie údaje za rok 2018, operatívny lízing, založený nie na vlastníctve, ale užívaní áut a služieb s tým spojených, opäť významne narástol. „Samotná spoločnosť Business Lease v roku 2018 vzrástla o 13 %  a náš vozidlový park prekročil magickú hranicu 5000 vozidiel,“ podotkla k výsledkom generálna riaditeľka Business Lease Slovakia Lucia Čišková. Ako spresnila, spoločnosti sa však darilo aj vďaka tomu, že vlani odštartovala aj viaceré inovácie v rámci stratégie, ktorá podporuje nové smerovanie a filozofiu spoločnosti stať sa komplexným poskytovateľom mobility.

Inovácie prinášajú rast

Rok 2018 bol pre Business Lease prelomový a plný zmien. Ako ukázali výsledky, spoločnosť si upevnila postavenie popredného hráča na poli operatívneho lízingu, zároveň odštartovala viaceré služby a inovácie na podporu svojej pozície komplexného poskytovateľa mobility. Potreba znižovania nákladov a efektívnejšie a flexibilnejšie využívanie vozidiel zo strany firiem sa napríklad už odzrkadľuje aj na úspechu riešenia zdieľania vozidiel cez car sharingovú platformu. Túto službu odštartovala pre firmy vlani na jeseň. Ako benefit pre zamestnancov môžu firmy využívať aj jej nové centrum odpredaja jazdených vozidiel na Galvaniho ulici či riešenia mobility a služieb pre fyzické osoby, na ktoré Business Lease zintenzívnila pozornosť. „Zároveň sme zdvojnásobili flotilu vozidiel určenú na krátkodobé prenájmy a tento produkt sa teší veľkej obľube u klientov, keďže im už umožňuje riešiť mobilitu už od 1 dňa,“ spresňuje.

Business Lease bude podľa nej v tomto roku aj naďalej v roli silného poskytovateľa operatívneho lízingu, správy vozidlového parku či krátkodobého prenájmu. „Očakávame naďalej rast operatívneho lízingu najmä zo strany malých a stredných firiem, ktoré sa čoraz častejšie na nás obracajú a prechádzajú z klasických foriem obstarania auta, teda z hotovosti či finančného lízingu. Existujú naďalej aj veľké firmy, ktoré na operatívny lízing stále neprešli. Očakávame posun aj pri týchto firmách, keďže aj v súvislosti s možnou krízou firmy potrebujú alokovať úspory a šetriť náklady na horšie časy,“ podotýka Lucia Čišková.

Mobility riešenia pod jednou strechou

Ako dodáva, spoločnosť bude zaraďovať jednotlivé formy mobility pod jeden dáždnik, aby mali firmy všetky služby pod jednou strechou. „V roku 2019 nás čaká kompletná výmena IT infraštruktúry, ktorá bude podporovať našu transformáciu na poskytovateľa mobility. Klient vždy bol aj bude u nás na prvom mieste. Našou víziou je poskytovať osobný prístup k mobilite a preto aktívne pracujeme na novej platforme, ktorá umožní našim zákazníkom jednoduchú prepravu z bodu A do bodu B a to najefektívnejším spôsobom,“ vysvetľuje generálna riaditeľka Business Lease.

Zahusťujúce sa administratívne priestory najmä vo väčších centrách napríklad neumožňujú mnohým firmám vyhradiť pre vozidlá zamestnancov dostatok parkovacích miest. „Na Slovensku už máme firmy, ktoré nedisponujú žiadnymi firemnými vozidlami, jednoducho ich nemajú kde parkovať alebo sa im zdá neefektívne vôbec sa zaťažovať touto oblasťou,“ konštatuje. Zamestnancom preto môžu poskytnúť tzv. mobility budget, ktorý je zároveň aj významný benefit. Zamestnanec si totiž sám určí, kde a ako ho minie – na auto alebo mestskú hromadnú dopravu, prípadne taxi, vlak a podobne.

Business Lease sama zároveň odštartovala aj inú sharingovú platformu – office sharing, v rámci ktorého zdieľa svoje firemné priestory s ďalšou spoločnosťou, Colliers International Slovensko. Motivátorom rozhodnutia boli výhody na strane efektívneho vynakladania zdrojov a využívania firemných priestorov, ako aj využitie potenciálu spoločných kontaktov pri získavaní nových obchodných príležitostí. Pre rast nie je potrebné mať viac priestoru, ale dosiahnuť väčšiu efektivitu jeho využitia. A to prináša popri finančných a priestorových úsporách aj ďalšie synergie.

Silné piliere

Business Lease novou stratégiou zmenila aj korporátnu identitu. Jej základom sa stala vášeň pre mobilitu. „V rámci interných plánov spoločnosti už pracujeme so zamestnancami na stotožnení sa s našimi novými hodnotami – vášeň, zodpovednosť, inovácie, všetko pre úsmev a udržateľnosť. Veríme, že sú kľúčom k úspechu a pomáhajú nám dotvárať novú Business Lease kultúru, ktorá je najmä o ľudskosti, slušnosti, vzájomnej dôvere a rešpekte, zároveň sme vysoko orientovaní na výkon – držíme spolu ako jeden silný a profesionálny tím,“ podotýka Lucia Čišková. Ako dodáva, plnenie cieľov spoločnosti je veľmi dôležité, ale to by sa bez dobre fungujúceho tímu len ťažko podarilo. Prináša to totiž aj spokojných klientov. „Až 90% z nich je ochotných nás odporúčať ďalej,“ dodáva výkonná riaditeľka Business Lease Slovakia.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.