Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Automobilka BMW už viac ako štyri desaťročia tvorí štandardy vo vývoji a výrobe špeciálnych ochranných vozidiel, ktoré spájajú zážitok z jazdy typický pre značku s najvyššími bezpečnostnými štandardmi.

Profesionálni vodiči potrebujú špeciálne znalosti a zručnosti, aby dokázali plne využiť potenciál týchto obrnených vozidiel vybavených špeciálnymi funkciami dôležitými pre zaistenie bezpečnosti v každodennej prevádzke. Tieto zručnosti získajú v kurzoch BMW Security Vehicle Trainings. Vďaka súčasnému portfóliu špeciálnych ochranných vozidiel a intenzívnym školeniam ich vodičov pod vedením skúsených inštruktorov vytvorila automobilka BMW ucelenú ponuku bezpečnostných produktov na mieru pochádzajúcich z jedného zdroja.

Tréningové programy sú určené profesionálnym vodičom, ktorí chcú zlepšiť svoje zručnosti v ovládaní špeciálnych obrnených vozidiel, aby boli dobre pripravení na extrémne situácie. Ideálne prostredie im na to poskytuje školiace stredisko v Groß Dölln pri Berlíne, ktoré je jedno z najrenomovanejších európskych testovacích a overovacích centier bezpečnosti vozidiel. Bývalé vojenské letisko, na ktorom svoje záchranné zložky cvičia aj štátne inštitúcie, prešlo v roku 2002 prestavbou na najmodernejšie centrum výučby vodičov a teraz predstavuje dokonalé miesto na teoretickú výučbu a praktický výcvik ovládania obrnených vozidiel BMW.

Technika jazdy a únikové manévre: bezpečná jazda v nebezpečných situáciách

Dvojstupňový kurz BMW Security Vehicle Training vznikol pre účastníkov, ktorí ako profesionálni vodiči zodpovedajú za bezpečnosť svojich pasažierov. Inštruktori BMW vyučujú základy fyziky a techniky jazdy a zároveň aj taktické zručnosti, ktoré vodičom pomôžu bezpečne a suverénne reagovať aj v extrémnych situáciách. Pod vedením inštruktorov sa učia overovať a zdokonaľovať svoje vodičské schopnosti v realistických prípadoch, a to aj v náročných podmienkach – napríklad pri únikových situáciách. Intenzívnu a individuálnu výučbu zaručuje maximálny počet ôsmich účastníkov v skupine a dvoch pasažierov vo vozidle.

Dvojdňový základný výcvikový kurz sa zameriava na základné techniky riadenia špeciálnych obrnených vozidiel. Tieto vozidlá majú vzhľadom na svoje pancierovanie a s ním spojené vyššie hmotnosti špecifické jazdné vlastnosti, ktoré treba pri ich riadení zohľadniť. Súčasťou prvého dňa školenia sú rôzne vodičské disciplíny, vrátane núdzového brzdenia a vyhýbacích manévrov, ako aj výcvik v tme. Nočný výcvikový program zahŕňa brzdenie a vyhýbacie manévre na slalomovej trati so striedaním diaľkových, stretávacích a obrysových svetiel. Pre simuláciu schopnosti orientácie a reakcie na podmienky ohrozenia na neznámej trase sa účastníci na neprehľadnej lesnej ceste stretávajú aj s výbuchmi.

Druhý deň tvorí súčasť výukového programu okrem zvládania vysokej rýchlosti a vyhýbacích manévrov v zákrutách aj scenár reálneho ohrozenia so simulovaným útokom na vozidlo. J-otočka predstavuje účinný únikový manéver, ktorý spočíva v otočení vozidla z cúvania na jazdu vpred bez straty rýchlosti s cieľom uniknúť nebezpečnej situácii v protismere. Medzi ďalšie kľúčové súčasti základného modulu patrí predvídavá jazda a schopnosť udržať si dokonalý prehľad aj v stresových situáciách.

Sebavedomé riadenie v autenticky simulovaných extrémnych situáciách

Na základný dvojdňový kurz nadväzuje BMW Security Vehicle Training Level 2, ktorý dopĺňa a prehlbuje získané zručnosti. Trojdňový kurz pre pokročilých zahŕňa aj extrémne situácie, ako sú únikové manévre pod paľbou a nácvik jazdy v kontakte s iným vozidlom.

Pyrotechnické efekty, nočné prepady a simulovanie havárií so značným poškodením karosérie preveria aj psychickú odolnosť účastníkov výcviku. Zároveň sa učia, ako ovládať obrnené vozidlo v extrémnych podmienkach pri rýchlych jazdách na závodnom okruhu. BMW Security Vehicle Training poskytuje profesionálnym vodičom všetky zručnosti, ktoré potrebujú, aby splnili najvyššie bezpečnostné požiadavky a poskytli svojim posádkam vysokú mieru ochrany.

Výukové osnovy dopĺňa aj terénny výcvik s vozidlom BMW X5 Protection VR6 (kombinovaná spotreba podľa WLTP, predbežné údaje: 13,4 l/100 km; emisie CO2: 305 g/km; emisná trieda CO2: G). Účastníci výcviku musia so špeciálnym obrneným vozidlom, ktoré je vďaka pancierovaniu približne o tonu ťažšie ako jeho základný model, prekonávať rôzne stúpania a jazdiť v náklone pod uhlom tesne pred prevrátením. Okrem toho sa nacvičujú prejazdy piesku a manévre s využitím uzávierok diferenciálov, keď sa v nerovnom teréne dotýkajú zeme iba dve kolesá.

BMW radu 7 Protection a BMW i7 Protection: integrovaná koncepcia ochrany pre maximálnu bezpečnosť

Spoločne s BMW radu 7 Protection (kombinovaná spotreba podľa WLTP, predbežné údaje: 14,6 l/100 km; emisie CO2: 328 g/km; emisná trieda CO2: G), elektrickým modelom BMW i7 (kombinovaná spotreba podľa WLTP, predbežné údaje: 30,0 kWh/100 km, emisie CO2 0 g/km, emisná trieda CO2: A) a BMW X5 Protection VR6 je účastníkom školenia k dispozícii celá aktuálna ponuka špeciálnych ochranných vozidiel BMW. BMW radu 7 Protection a BMW i7 Protection kombinujú svoju integrovanú koncepciu ochrany s pozoruhodným komfortom jazdy a vnútorným priestorom, pokročilými prvkami výbavy a pre automobilku BMW typickou dynamikou jazdy.

Súčasť celosvetovo jedinečnej koncepcie ochrany tvorí jadro BMW Protection Core, s ktorým konštruktéri počítali už pri vývoji bežného BMW radu 7. Tvorí samonosnú ochrannú bunku z pancierovej ocele, ktorú dopĺňajú obrnené dvere, pancier podvozka a bezpečnostné presklenie. Modely BMW radu 7 Protection a BMW i7 Protection patria podľa medzinárodne uznávaných oficiálnych skúšobných kritérií Asociácie skúšobní materiálov a konštrukcií odolných proti útoku (VPAM) do triedy odolnosti VR9. Sklo dokonca spĺňa požiadavky najvyššej triedy odolnosti pre civilné vozidlá so špeciálnou ochranou, VPAM 10. Na želanie je nové BMW radu 7 Protection k dispozícii aj s čiastočnou ochranou vo vymedzených oblastiach karosérie proti strelivu VPAM 10.

Špeciálny podvozok daných modelov je presne prispôsobený zvýšenej hmotnosti vozidla a aj v nebezpečných situáciách zaisťuje vysokú agilitu a vynikajúce jazdné vlastnosti. Medzi štandardné prvky výbavy patria Integrované aktívne riadenie a 20-palcové disky kolies z ľahkej zliatiny s pneumatikami PAX, ktoré umožňujú pokračovať v jazde aj v prípade úplnej straty tlaku vzduchu. Špeciálne modely Protection sa od štandardného BMW radu 7 s M športovým paketom líšia len niekoľkými detailmi. BMW radu 7 Protection poháňa motor V8 s výkonom 390 kW (530 k). BMW i7 Protection je prvý certifikovaný obrnený sedan na svete s čisto elektrickým pohonom. Jeho dva elektromotory generujú celkový výkon až 400 kW (544 k).

BMW X5 Protection VR6: diskrétny športový vzhľad a vyššia bezpečnosť

Ako najvýkonnejšie, najdynamickejšie a najpredávanejšie špeciálne obrnené vozidlo svojho druhu na svete zohráva model BMW X5 Protection VR6 v ponuke automobilky BMW špeciálnu rolu. Jeho dizajn sa takmer nelíši od štandardnej verzie, čo mu dodáva diskrétny vzhľad so športovým nádychom. S jeho integrovanou ochrannou výbavou rátali konštruktéri už pri vývoji tohto vozidla z kategórie Sports Activity Vehicle (SAV). Špecifické prvky predstavujú pancierovanie karosérie a bezpečnostné sklá špeciálne navrhnuté pre tento model. Vďaka tomu spĺňa vozidlo BMW X5 Protection VR6 aj požiadavky Asociácie skúšobní materiálov a konštrukcií odolných proti útoku (VPAM) v oblasti odolnosť proti priestrelu a výbuchu.

Podvozok modelu BMW X5 Protection VR6 prešiel starostlivým upravením nastavenia zameraným na vysoký výkon motora a špecifické rozloženie hmotnosti. Štandardnú výbavu tvorí Adaptívny M podvozok Professional, ktorého súčasťou je okrem M športového diferenciálu aj Integrálne aktívne riadenie a adaptívne stabilizátory. Jeho motor V8 s výkonom 390 kW (530 k) zaručuje vynikajúcu dynamiku, zatiaľ čo štandardne dodávaný športový brzdový systém zaisťuje trvalo vysokú účinnosť aj pri intenzívnom používaní.

Značky: