Očkovanie treťou dávkou proti ochoreniu COVID-19 je odporúčané každému vo veku nad 55 rokov po polroku od podania druhej dávky očkovacej látky. Registrácia je už sprístupnená.

O možnosti podania tretej dávky sú  informovaní iniciačnou SMS s prideleným PIN kódom ľudia vo veku 55+, ktorým už od podania druhej dávky uplynulo 6 mesiacov. Tvrdí to Ministerstvo zdravotníctva SR.

Ako požiadať?

Žiadatelia o tretiu dávku vo veku od 55 rokov, ktorí sú minimálne pol roka po podaní druhej dávky, sa môžu registrovať na stránke www.korona.gov.sk a bude im pridelený termín v nimi vybranom okrese. PIN je pritom povinný údaj. PIN ste dostali v pôvodnej správe pri začiatku registrácie, stále je platný. Ak ste ho v SMS nedostali, dostanete ho, keď splníte kritéria (v tomto prípade vek na 55 rokov).

Zdroj: NCZI
Registrácia na tretiu dávku

Ak máte všetko pokope, teda PIN a rodné číslo, môžete pristúpiť k registrácii. Pri nej sa najprv overuje, či ste to skutočne vy – musíte zadať kód, ktorý vám NCZI pošle ako SMS alebo mailom. V našom prípade to bol mail. Kód zadáte a môžete pokračovať.

Overenie pomocou kódu odoslaného na mailovú adresu

Následne si vyberáte okres, v ktorom sa chcete dať zaočkovať. Môžete vybrať viacero okresov, Pokiaľ sa v žiadnom z vami vybraných okresov neočkuje, priradí sa vám najbližší okres k vami vybranému. Následne súhlasíte s očkovacou látkou (inú možnosť nemáte).

Súhlas s očkovacou látkou

Následne sa dostávate k celkovej sumarizácii zadaných údajov, ktorú potvrdzujete.

Sumarizácia údajov

Na záver dostanete oznámenie o úspešnej registrácii a o tom vám príde aj potvrdzovací mail. V tejto chvíli vám zostáva len čakať. Termín vám majú oznámiť 2 dní pred navrhnutým termínom. Vaše údaje v žiadosti sa dajú stále meniť (napr. preferované okresy), treba na to ale spomenutý PIN. Ten by ste nemali s nikým zdieľať, lebo umožňuje realizovať zmeny vo vašej registrácii.

Oznámenie o úspešnej registrácii

Termín dostanete spravidla do troch dní od registrácie. Oznámia vám ho SMS a podrobnosti prídu aj mailom. Tu je uvedený presný čas a miesto 3. očkovania.

Aj pri registrácii na očkovanie, aj pri očkovaní bez registrácie platí, že pri imunokompromitovaných pacientoch (ľudí so zníženou imunitou) tretiu dávku vakcíny môžu dostať najskôr po 4 týždňoch od podania druhej dávky. Vtedy sa vyžaduje odporúčanie od lekára na podanie tretej dávky. Všetci ostatní  môžu tretiu dávku očkovacej látky dostať najskôr 6 mesiacov po podaní druhej dávke vakcíny.

Potrebujete tretiu dávku?

Odpoveď na túto otázku nie je jednoduchá. Pokiaľ máte menej ako 50 rokov, nie je nevyhnutná ale asi neublíži. Ak máte od 50 do 60 rokov, je to na zváženie. Nad 60 rokov je tretia dávka podľa odborníkov vhodná, lebo ste už pravdepodobne stratili pôvodne získanú imunitu voči COVID-19. Rozhodnutie je ale len na vás.

Ľudia so zníženou imunitou

Pre ľudí so zníženou imunitou sa tretia dávka vakcíny aj v prípade prekonania ochorenia COVID-19 odporúča. Naopak, pre všetkých ostatných – plne  očkovaných ľudí, sa podanie tretej dávky neodporúča vzhľadom na to, že prekonanie ochorenia COVID-19 u nich pôsobí ako tretia, teda posilňujúca dávka. Ak však takýto človek podanie tretej dávky požaduje, bude mu to umožnené.

Aké vakcíny dostanete?

Očkovaní vakcínou AstraZeneca a vakcínou PfizerBioNTech dostanú ako tretiu dávku vakcínu Comirnaty od Pfizer&BioNTech.

Očkovaní, ktorým boli aplikované prvé dve dávky vakcíny Moderna, dostanú tretiu dávku tej istej očkovacej látky od toho istého výrobcu.

Tretiu, resp. druhú dávku pre ľudí so zníženou imunitou očkovaných Sputnikom V a jednodávkovou vakcínou Janssen, bude na tretiu dávku určená  vakcína Pfizer&BioNTech.

Je pre vás lepšie sa registrovať

Záujemcovia o tretiu dávku majú možnosť očkovania sa aj bez predchádzajúcej registrácie, stačí ak sa vo vakcinačnom centre preukážu platným Digitálnym COVID preukazom EÚ o absolvovaní očkovania druhou dávkou. Pracovník vakcinačného centra overí podmienky uplynutia stanoveného časového obdobia od podania druhej dávky. Ministerstvo zdravotníctva však odporúča každému záujemcovi o podanie tretej dávky registráciu. Tá mu zabezpečí a garantuje termín a podanie vakcíny.

Miesta a termíny očkovania bez registrácie zverejňuje Ministerstvo zdravotníctva každý týždeň na tejto stránke Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky (gov.sk).

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.