Mobilný operátor FunFón v máji realizoval prieskum, v ktorom zisťoval, ako sú na tom Slováci s hraním mobilných hier. V prieskume odpovedali na otázky, kde sa najčastejšie hrajú, ako často či aký typ hier preferujú. Najčastejšie sa pritom hrávajú hry na toalete, v posteli či v čakárni. Ako ďalšie alternatívy uviedli hranie hier v dopravnom prostriedku, v škole či v práci.

Z prieskumu vyplynulo jednoznačné prvenstvo pre logické hry, ktoré sa hráva každý tretí z opýtaných. Tento typ má podľa vedcov na hráčov dobrý vplyv, pretože rozvíja ich logické myslenie či pamäť. Strategické hry sa v populárnosti umiestnili ako druhé a dobrodružné boli uvedené ako tretí najobľúbenejší typ.

Slováci sa taktiež radi zabávajú pri rôznych simuláciách, športových zápasoch či arkádových hrách. Tie sa najčastejšie hrajú na kolá, počas ktorých sa stupňuje náročnosť a často sú obmedzené časovým limitom. Hráč si testuje svoj postreh, rýchlosť pohybu prstov, predvídanie a v neposlednom rade trpezlivosť,“ informovala Ivana Nichtová, brand manažérka FunFónu, ktorý len nedávno uviedol mobilnú aplikáciu vo forme hry pod názvom Pištove vajcia.

Cieľom hry je nachytať prostredníctvom postavičiek Obliny, SMS doga či samotného Pištu čo najviac stále rýchlejšie padajúcich vajec a iných predmetov. Zaujímavosťou je, že pokiaľ sa hráč do hry prihlási ako FunFónista, môže vyhrať kredit či iné vychytávky, a tak mobilný operátor prvýkrát na Slovensku zaviedol formu odmeňovania svojich zákazníkov len za to, že sa hrajú.

Podľa výsledkov prieskumu sa hraniu mobilnej hry venuje niekoľkokrát denne až 50 % opýtaných. Raz denne pri hre relaxuje až tretina užívateľov smartfónov či tabletov. Raz mesačne sa zahrá približne 8% z nich. Mobilné hry sa vo všeobecnosti podľa prieskumu hrajú skôr muži ako ženy a najsilnejšiu cieľovku tvoria mladí vo veku 15 až 20 rokov.

Zaujímavosti z prieskumu:

  • Tretina opýtaných sa najčastejšie hráva hry na toalete
  • V posteli sa častejšie hrajú ženy ako muži
  • 50 % opýtaných sa hrá mobilné hry niekoľkokrát denne

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.