Dôvod je zrejmý.

Neželená situácia s pandémiou koronavírusu negatívne ovplyvňuje trhy v takmer každom odvetví. Nájdu sa však aj výnimky – globálny trh s notebookmi vzrástol v treťom štvrťroku tohto roka o 13%. Na informáciu upozornil zahraničný portál CNET.

Podľa analytickej spoločnosti Canalys stúpol predaj počítačov až na 79,2 milióna kusov. Tento nárast je najväčší, aký v poslednom desaťročí nastal. Zo začiatku roka to však ružovo vôbec nevypadalo a málokto by si vtedy dovolil tvrdiť, že sa situácia na trhu s notebookmi otočí o 180 stupňov.

Príčiny sú však logické. Aktuálna situácia spôsobila zvýšený dopyt po notebookoch a tak celosvetové dodávky narástli až na 64 miliónov kusov. To aj v dôsledku mnohých zamestnancov, ktorých situácia prinútila pracovať z domu. Predaj stolných počítačov však zaznamenal pokles až o 26%.

Predaju počítačov a notebookov dominovalo počas tretieho štvrťroka Lenovo. Jeho dodávky vzrástli o 11,4% a dosiahli 19 miliónov kusov. Druhú priečku obsadila spoločnosť HP, ktorá zaznamenala rast o 11,9% a dosiahla predaj 18,7 miliónov počítačov. Bronz v predaji PC patril spoločnosti Dell. Na štvrtom a piatom mieste skončili s takmer remízovým výkonom Acer a Apple.

Autor: Oliver Šuba

Zdroj: CNET

Prečítajte si aj:

ZOOM video konferencia zrozumiteľne: Ako sa spojiť so žiakmi a prezentovať online? (návod pre učiteľov aj žiakov)