Smartfónov sa predalo menej už šiesty kvartál v rade.

Celosvetové dodávky smartfónov dosiahli v druhom kvartáli aktuálneho roka objem 258,2 milióna kusov. Informuje o tom analytická spoločnosť Canalys s tým, že ide o desaťpercentný medziročný pokles.

Mesiace apríl, máj a jún sú zároveň šiestym kvartálom v rade, počas ktorého sa dopyt po telefónoch na globálnom trhu znížil. Ide ale už o menšie zníženie ako v minulosti a analytici veria v postupné oživenie globálneho trhu vďaka znižovaniu zásob v celom odvetví a rastúcemu dopytu na regionálnych trhoch.

V rebríčku výrobcov, ktorým sa najviac darilo, si prvú priečku opäť vyhradil Samsung, ktorý na trh dodal 53 miliónov kusov smartfónov a dosiahol tak 21-percentný podiel na trhu. Aj druhé miesto je rovnaké, patrí Apple, ktoré dodalo 43 miliónov kusov mobilov a vďaka tomu má 17-percentný tržný podiel. Prvú trojku uzatvára Xiaomi s 33,2 miliónmi kusov (13-percentný podiel).

Na štvrtom mieste je Oppo s 25,2 miliónmi kusov smartfónov (10-percentný tržný podiel) a piate patrí spoločnosti Transsion. Tá vlastní značky Infinix, Tecno a iTel a spolu z nich predala 22,7 milióna kusov telefónov, čo jej zabezpečilo 9-percentný trhový podiel. Zároveň ako jediná zaznamenal nárast počtu predaných mobilov a to rovno o 22 percent.

Analytici spoločnosti Canalys predpovedajú, že mierny pokles dopytu po smartfónoch bude pokračovať aj v druhej polovici roka 2023.

Zdroj: Canalys.com, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.