3. júla 2016 privíta areál Queen Elizabeth Olympic Park v Londýne festival inovácií Make the Future London, ktorý prinesie tie najzaujímavejšie myšlienky k téme budúcnosti energie.

Súčasťou štvordňového festivalu budú preteky Shell Eco-marathon Europe, ktorých sa po prvý krát v histórii zúčastnia tri slovenské tímy. Na súťaži sa tento rok predstaví až 199 študentských tímov z 29 európskych krajín, ktoré aktuálne tvrdo pracujú na posledných úpravách svojich úsporných vozidiel.

Súťaž už viac ako 30 rokov motivuje budúcu generáciu inžinierov k neustálemu znižovaniu energetickej náročnosti vozidiel. Hodnotí sa prejdená vzdialenosť na liter paliva alebo kilowatthodinu elektriny.

Slovensko budú reprezentovať už po štvrtýkrát študenti bratislavskej STU, ktorí na dizajne svojho vozidla spolupracovali s Fakultou architektúry Slovenskej technickej univerzity. Druhým súťažiacim zo Slovenska sú študenti z košickej TUKE a obrovským úspechom je tiež účasť mladých stredoškolákov zo spojenej školy v Tvrdošíne, ktorí dokázali, že šikovnosťou môžu hravo konkurovať aj nádejným inžinierom z vysokých škôl. Študenti z Tvrdošína sú historicky prvým slovenským tímom zo strednej školy, ktorí sa prebojovali do finále súťaže.

Najdôležitejšími faktormi úspornosti takto zostrojených dopravných prostriedkov sú nízka hmotnosť nepresahujúca 50 kilogramov, pričom samotná karoséria vyrobená z karbónu váži len necelých 15 kilogramov, ďalej je to dizajn, vďaka ktorému vozidlo dosahuje minimálny odpor vzduchu a nakoniec motor s malým objemom a nízkym výkonom.

Značky: