Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pred tridsiatimi rokmi sa na fasádach budov začali prvý krát objavovať satelitné paraboly. Stali sa jednou z predzvestí historických zmien vtedajšej doby. Všetky mierili na jeden bod na oblohe – na orbitálnu pozíciu 19.2 stupňa východne, z ktorej bol vysielaný satelitný signál zo satelitu ASTRA 1A. Dnes oslavujeme 30. výročie od chvíle, ktorá znamenala začiatok éry satelitnej televízie v regióne strednej a východnej Európy.

 Rok 1989 bol prelomovým nielen v oblasti technológií. Pre televízny priemysel to bol začiatok satelitnej televízie.

ASTRA 1A

Vo februári 1989 zahájila svoju činnosť družica ASTRA 1A prevádzkovaná popredným svetovým satelitným operátorom SES. Tento historicky prvý satelit spoločnosti SES bol vypustený na obežnú dráhu na palube rakety Ariane 4, ktorá vzlietla z kozmodrómu vo Francúzskej Guyane. Satelit bol umiestnený na orbitálnej pozícii 19.2°E. Odtiaľ poskytoval televízne služby pre západnú a strednú Európu. To znamenalo, že diváci boli po prvý krát schopní prijímať satelitný signál, čím sa televízia stala prístupnejšou pre kohokoľvek na zemi. ASTRA 1A spočiatku vysielala programy FilmNet, Sky TV, Scandinavian TV3 a MTV Europe. Do konca roku sa ponuka rozšírila o množstvo nemeckých kanálov, ako je RTL plus, Sat. 1 a Pro7. V júni 1990 boli všetky transpondéry naplnené. Obrovská popularita satelitnej televízie sa v tej dobe prejavila na jej dosahu, ktorý v roku 1990 predstavoval 17 miliónov domácností v Európe.

Satelitná televízia ASTRA otvorila divákom okno do sveta. Napríklad Poliaci dostali prístup k programom na zahraničných kanáloch v čase, keď v krajine ešte panoval monopol štátnej televízie. Prvá celoštátna súkromná televízna sieť v Poľsku vznikla o tri roky neskôr – v roku 1992.

Tridsať rokov a súčasnosť

Začiatok satelitného vysielania z ASTRA 1A je spojený so spoločnosťou Astra CEE, ktorá je dnes poskytovateľom televíznych kanálov, rozhlasových staníc, internetu a multimediálnych služieb prostredníctvom satelitného systému. V súčasnosti môžu diváci zo satelitov ASTRA spoločnosti SES prijímať až 400 voľných (FTA) kanálov, vrátane 80 v HD kvalite.

Martin Ornass-Kubacki, prezident Astra CEE, k tomuto jubileu uviedol: „Tento rok oslavujeme 30. výročie satelitnej televízie a Astra v Poľsku. V priebehu rokov sa vysielacie technológie diverzifikovali, čo viedlo napríklad ku vzniku OTT televízie. Satelitné vysielanie však má svoje nesporné výhody, ako je nezávislosť na geografických podmienkach, prírodných katastrofách, teroristických útokoch alebo politických problémoch, a tiež spoľahlivosť, keďže nie je potrebné pripojenie k pozemnej infraštruktúre. Predovšetkým je to práve satelit, ktorý dnes poskytuje neobmedzený prenos signálu, alebo obsah bez ohľadu na jeho náročnosť. Preto satelit funguje výborne pri vysielaní obsahu v pôvodnom 4K rozlíšení. Naviac na satelite ASTRA 3B už prebehli prenosy v 8K, čo poukazuje na jeho pripravenosť vysielať programy v ešte vyššej kvalite. Moderné satelity umožňujú posielať tisíce gigabajtov dát za sekundu a môžu sa prispôsobiť rôznym účelom.“

Vďaka prvým satelitom ASTRA znamenal začiatok éry satelitnej televízie pred 30 rokmi v regióne strednej a východnej Európy tiež technologickú revolúciu v celom televíznom priemysle. Teraz, o 30 rokov neskôr, sú satelity stále medzi lídrami, pokiaľ ide o vysielanie video obsahu, predovšetkým s ohľadom na rastúci dopyt po vysoko kvalitnom obsahu a službách.

Značky: