Hráči sú špeciálny segment. Sú zväčša veľmi bonitní a v ich prípade sa pri vývoji a výrobe primárne nerobia kompromisy medzi cenou a výkonom.

Preto sú aj typické herné notebooky výborne vybavené hlavne z hľadiska grafiky a chladenia a nehrá sa tu o každé euro. Spoločnosť Acer to vie a má pripravenú celú sériu herných zariadení so spoločným názvom Predator. Je mimoriadne úspešná. Sú v nej herné notebooky a počítače, ale už aj monitory, projektory, samozrejme klávesnice a myši. Teraz do tohto ekosystému pribúda aj špeciálne herné kreslo Predator Thronos, v preklade trón.

Trón objavil aj Slovensko

My sme sa na tento trón boli pozrieť v Prahe a je to teda niečo unikátne. Premyslená konštrukcia z ocele, ktorá si poradí aj s hmotnosťou skutočného chlapa, pritom je vybavená motorickým systémom a ľahko pohybuje jednotlivými časťami. Thronos je sen skutočného hráča, ktorý si ho rád príde vychutnať do herného centra alebo si naň jednoducho našetrí. Treba však na to mať aj pripravenú miestnosť.

Na Acer Predator Thronos treba aj poriadny priestor

Poriadny kúsok hardvéru

Thronos určite nie je vec na jednoduché prenášanie. Podľa konkrétnej výbavy kulminuje jeho hmotnosť okolo 200 kg a na toto musí byť pripravená aj podlaha na mieste inštalácie. Výhodou je, že si ho kupujete spolu s inštaláciou. Acer má na toto vyčlenený špecializovaný tím ľudí, Slovensko je krajina, kde sa predáva.

Trojica monitorov pre panoramatický zážitok

Jeho hlavným zameraním je čo najviac obklopiť hráča dejom hry a to predovšetkým pri „strieľačkových“ hrách. Preto je to v podstate guľa, do ktorej pohodlne vchádzate. Keď si sadnete, stlačíte tlačidlo na Control Pade a priklopí sa mechanizovaný pult s klávesnicou a myšou, následne sa sklopí tiež držiak s monitormi. Áno monitormi, na dokonalý zážitok boli v našom prípade vo výbave tri 27-palcové monitory Predator Z271U s technológiou NVIDA G-SYNC a obnovovacou frekvenciou 144 Hz. V držiaku monitorov je tiež biele LED svetlo dopadajúce na hráča zhora, ktoré dobre dokresľuje celkovú atmosféru. Tri monitory potom dávajú používateľovi plný panoramatický zážitok zo sledovania deja hry. Je to podobné ako keď sedíte v kine.

Skutočný panoramatický zážitok s troma displejmi

Všetky pohyby tohto kresla ovládate na dotykovom paneli. Máte aj možnosť vysunúť si opierku na nohy, zaklopiť sa do polohy v uhle až 140° podobne ako na zubárskom kresle (tzv. Zero-G poloha). V podstate ste takto izolovaní od okolitého sveta. Máte úplný zážitok z hry, váš čas je len váš.

Ďalšia výbava

K testovaciemu trónu sme mali pripojený počítač Predator Orion 900 v plnej výbave, herné slúchadlá Predator Galea 300, myš Predator Cesus 10, klávesnicu Predator Aethon 500 a použili sme hru Metro Exodus. K tomu všetkému sme si pustili aj vibrácie, ktorá dávajú citeľnú haptickú spätnú väzbu odvodenú z hry. Teda naozaj pekná výbavička. Elektrická spotreba kresla je 180 W. V tejto výbave je cena celej zostavy aj s montážou 14 900 eur.

Inak Predator Thronos je možné použiť aj univerzálne, teda s výbavou od tretej strany, ale optimalizácia je práve na hardvér značky Acer. Na samotnej konštrukcii sa nachádza ešte štvorica USB portov na pripojenie ďalšieho príslušenstva, napr. herných okuliarov či volantu. Farbu vonkajšieho podsvietenia trónu je možné vybrať spomedzi 16 možností a nastavuje sa cez Control Pad. Súčasťou trónu sú aj dva držiaky na nápoje.

Takto vyzerá ovládací panel na vašom tróne

Celkovo je Predator Thronos niečo, na čo herný svet čakal. Nebude sa síce predávať masovo, ale skutoční nadšenci počítačových hier si ho nájdu. Detaily jeho použitia nájdete aj v našom redakčnom videu.

Technické parametre

Rozmery v otvorenom stave: 1900 x 1000 x 2360 mm

Rozmery v prevádzkovom stave: 1600 x 1000 x 1740 mm

Rozmery sedadla: 600 x 600 x 120 mm

Materiál: oceľ, koža, čalúnenie

Celková hmotnosť bez výbavy: 180 kg

Na článku spolupracovala Xénia Rybáková.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.