Je to vraj „čínska komunistická vojenská firma“.

Trumpova administratíva má posledných 6 dní v úrade a tento čas využíva naplno – na čiernu listinu amerických investorov umiestnila ďalších 9 čínskych spoločností. Tie obvinila z toho, že sú to „čínske komunistické vojenské firmy„, ktoré priamo alebo nepriamo fungujú aj v Amerike.

Zoznam všetkých firiem, medzi ktorými sa nachádza aj Xiaomi, a takisto aj kompletné znenie rozhodnutia nájdete na webe Ministerstva obrany USA. Kľúčová informácia je, že nové obmedzenia pre Xiaomi sa týkajú iba amerických investorov. Tí už nemôžu naďalej investovať do Xiaomi a svojich prípadných investícií sa musia zbaviť do 11. novembra 2021.

Xiaomi môže aj naďalej spolupracovať s americkými firmami, takže nové rozhodnutie americkej vlády neovplyvní komponenty či softvér v jeho zariadeniach. Aspoň zatiaľ, keďže USA môže kedykoľvek sprísniť obmedzenia. Uvidíme však, aký prístup bude mať k americko-čínskej obchodnej vojne nový prezident Biden.

Xiaomi sa pre portál androidcentral vyjadrilo, že nemá žiadne napojenie na čínsku vládu a že podnikne všetky kroky na ochranu svojich práv a záujmov.

Zdroj: defense.gov, androidcentral

Prečítajte si aj:

Je to oficiálne: Huawei predáva značku Honor

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit