Trvalá udržateľnosť je téma, ktorá začína byť dôležitá už aj na Slovensku. Predovšetkým u mladej generácie. Ide o to, aby aj naši potomkovia mali v čom a z čoho žiť. V skutočnosti sa ale týka každého z nás.

Vyrába sa veľa

Vývoj techniky dospel do takého stavu, že vyrábame veci, ktoré vo výsledku tvoria ťažko rozložiteľný odpad. Problém je, že vyrábame čoraz viac a prirodzený rozklad už vyrobených a vyradených produktov vedie k tomu, že životné prostredie sa môže dostať do stavu, z ktorého niet návratu.

Je preto dôležité, aby si to uvedomili aj rozhodujúci výrobcovia, ktorí generujú množstvo produktov. Hlavne takých, ktoré si ľudia kupujú často. Príkladom takejto firmy je Samsung Electronics, ale aj ďalšie.

Na tlačovej konferencii firmy Samsung počas výstavy IFA v Berlíne firma prezentovala, že trvalá udržateľnosť je pre ňu mimoriadne dôležitá téma. Pri počte vyrobených a predaných produktov to aj jednoznačne dáva význam.

Diaľkové ovládanie so solárnymi článkami

Začalo to však už skôr. Pri televízoroch firmy Samsung, ktoré testujeme v redakcii, sme si všimli, že už viac ako rok prichádzajú diaľkové ovládače bez batérií. Tie boli doteraz nevyhnutnou súčasťou diaľkových ovládačov. Samsung ich však nahradil solárnymi článkami. Ako sme si už vyskúšali, na spoľahlivú prevádzku takéhoto diaľkového ovládača postačuje bežné svetlo, aké je v obývačke. Ak by ste sa predsa len dostali do priestoru, kde nie je žiadne svetlo, stále sa dá batéria v diaľkovom ovládači nabiť pomocou USB-C portu. Ako sme sa dozvedeli na tlačovej konferencii na výstave IFA, ďalším krokom je nabíjanie zariadení cez domácu Wi-Fi sieť. Wi-Fi môže byť skutočne nosičom elektrickej energie.

Diaľkové ovládanie so solárnym napájaním

Vo výsledku takto Samsung doteraz ušetril 200 miliónov alkalických batériových článkov, ktoré by inak predstavovali nebezpečný odpad. Takto ich vôbec nebolo treba vyrobiť a ušetrilo sa tak ohromné množstvo prírodných zdrojov.

Ušetríme množstvo alkalických batérií

Recyklované materiály

Ďalšie šetrenie prinieslo používanie recyklovaných a recyklovateľných materiálov. Samsung využíva napr. PET fľaše, recyklovaný papier, ale aj rybárske siete a iné materiály.

Šetrenie je možné ale aj priamo pri prevádzke zariadení cez AI Energy Mode. Okrem znižovania elektrickej spotreby samotných zariadení Samsung investoval aj do výskumu pracích programov, aby dokázal ušetriť na nevyhnutnom objeme pracích práškov. Využíva sa pritom umelá inteligencia, ktorá dokáže odvážiť textilnú náplň, posúdiť jej stav a podľa toho optimálne nastaviť praciu zmes – objem pracích práškov, vody a tiež doby a spôsobu prania.

Ochrana oceánov

Trvalá udržateľnosť tu ide ešte ďalej. Samsung sa spojil s organizáciami Oceanwise a Patagonia, aby minimalizoval množstvo mikroplastov, ktoré sa v odpadovej vode z prania dostávajú do prírody.

Spolupráca so spoločnosťou Ocean Wise
Spolupráca so spoločnosťami Ocean Wise a Patagonia

V skutočnosti sa totiž takto do prírody dostávajú stovky ton mikroplastov a v konečnom dôsledku znečisťujú oceány, do ktorých ústia rieky. Tieto častice sa spätne dostávajú aj do našich tiel napr. cez jedlo z morských plodov. Oceanwide a Patagonia preto spolupracujú pri vývoji Samsung práčiek tak, aby sa objem vypúšťaných mikroplastov minimalizoval. Úpravou pracích programov sa podarilo zníženie o pozoruhodných 54 %. Ešte efektívnejší je filter z mikrovlákna, ktorý sa dá nainštalovať na práčku – takto sa dosiahne zníženie vypúšťaných mikroplastov až o 98 %.

Zdroj: TOUCHIT.sk
Ochrana životného prostredia

Umelá inteligencia v práčkach a chladničkách

Existujú aj ďalšie príklady – napr. varná rúra so značkou Samsung tiež obsahuje umelú inteligenciu a pomocou kamery vo vnútri dokáže optimálne nastaviť varný proces. Jedlo takto bude pripravené chutne a pritom sa spotrebuje minimum energie.

Aj zaradenie kamery do chladničky so značkou Samsung znamená, že v obchode si vyberiete presne tie potraviny, ktoré na prípravu jedla naozaj potrebujete, a nebudete kupovať duplicitne. Rovnako upozornenie na mobilný telefón o tom, že dvere chladničky nie sú dobre zatvorené, znamená v konečnom dôsledku šetrenie elektrickej energie.

Ekosystém SmartThings

Pomocou režimu šetrenia elektrickej energie je možné celkovo ušetriť 70 % energie na rôznych typoch spotrebnej elektroniky. Na vzájomné prepojenie zariadení pritom slúži ekosystém Samsung SmartThings. Od budúceho roku budú pritom všetky zariadenia so značkou Samsung mať pripojenie na Wi-Fi.

Zníženie spotreby energie pomocou AI Energy Mode
Zníženie spotreby energie pomocou AI Energy Mode

Samsung pritom vo výrobe využíva na 31 % operáciách elektrickú energiu pochádzajúcu z obnoviteľných zdrojov. Plasty sa pritom pri balení produktov nahradzujú recyklovateľnými látkami,

Obalové materiály s druhým životom

Obalové materiály sme už spomínali, z pohľadu trvalej udržateľnosti je dôležité, aby sa vyrábali z recyklovateľných materiálov. Ak nepočítame naše testovanie, keď produkty kolujú medzi viacerými miestami, je životnosť obalov veľmi krátka.

Takto sa dajú využiť papierové obaly od televízorov
Takto sa dajú využiť papierové obaly od televízorov

Produkt sa do nich zabalí a po jeho zakúpení sa prenesie na konečné miesto, tam sa vybalí a obal svoju životnú púť končí. Predĺženie životného cyklu obalov, je dôležité hlavne u veľkých produktov ako sú napr. televízory.

Príbytok pre mačku z obalu od televízora The Serif

Samsung tak prišiel so špeciálne pripravenými obalmi, ktoré je po vybalení možné ďalej využiť. Napr. z obalu od televízora sa dá urobiť búda pre psa či mačku, dá sa z neho pripraviť napr. podstavec pod kvet, alebo malý stolček. Obal je špeciálne na to pripravený a priamo na ňom je aj návod ako to urobiť.

Z obalu od televízora si pokojne vytvoríte poličku na magazíny
Z obalu od televízora si pokojne vytvoríte poličku na magazíny

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.