Podvod tohto typu patrí medzi novšie a nemá dosah len na Bitcoin.

V posledných týždňoch až mesiacoch ste mohli dostať do emailovej schránky faktúru na zaplatenie produktu. Zaznamenali sme viacero takýchto prípadov a išlo o rôzne služby súvisiace s bezpečnosťou. Nateraz posledný sa nám snažil previesť čiastkový Bitcoin.

Faktúra v JPEG formáte

Email samotný nepredstavuje riziko, obsahuje len akýsi pokus o fakturovanie. Nie je to ani faktúra so všetkými náležitosťami, ktoré musí spĺňať. Cieľom je zaujať používateľa a donútiť ho zaplatiť za službu. Tá sa mu má podľa informácie z emailu automaticky obnoviť. To sa ale nestane, pretože takúto službu si neplatí. Teda je potrebné zavolať na číslo na bližšiu konzultáciu.

falosna faktura podvodZdroj: TOUCHIT

Predpokladáme, že podvodníci budú chcieť vykonať prevod peňazí na ich účet. Potrebujú na to slabý článok, tým sme zväčša my používatelia. Informácia z emailu pôsobí seriózne a núti používateľa k zamysleniu, čo premeškal a zabudol zaplatiť. To bývalo pri väčšine emailov, ktoré sme týmto spôsobom dostali. Nemáte ale priame bankové spojenie a bude treba telefonovať. Na to sa podvodníci spoliehajú.

Bitcoin stúpa na cene

Posledný prípad s Bitcoinom prebieha v čase, keď jeho suma dosahuje 70 000 USD. V zdanlivej faktúre nie je takáto suma, požadovaných je len cez 400 dolárov, ktoré treba zaplatiť za Bitcoin. Ani tento údaj veľmi nesúhlasí, keďže ďalej v popise sa uvádza platba za bezpečnostné riešenie Security 360. Zrejme zvolené na ľahké zamenenie za skutočný produkt Norton 360.

falosna faktura podvodZdroj: TOUCHIT

Základom je, aby ste nič neplatili, nikam nevolali a boli si vedomý, aké produkty a služby si platíte. Porovnajte tento email s faktúrou z vášho posledného nákupu a zistíte, že sú úplne odlišné. Navyše firma, ktorá chce po vás obnovenie predplatného, napríklad za legitímne služby ako poistenie atď., vám pošle priamo bankové údaje na čo najjednoduchšie zaplatenie. A to sa tu nestalo. Podvod ako vyšitý, ale dokáže zmiasť.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.