Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pravidelný servis prispieva k stále lepšej kondícií automobilov. Tie majú počas technickej kontroly každým rokom menej nedostatkov.

Tento fakt potvrdzuje TÜV Report 2017, ktorý bol prezentovaný 2. novembra v Berlíne. Štatistiky závažných porúch na automobiloch klesli o 2,9 percentuálnych bodov na 19,7%. Víťazmi TÜV Reportu 2017 sú Mercedes GLK a Porsche 911.

„Neustále narastajúce požiadavky v oblasti bezpečnosti podčiarkujú význam technickej kontroly pre celkovú bezpečnosť premávky“, hovorí Patrick Fruth, hovorca vedenia spoločnosti TÜV SÜD Auto Service GmbH a poznamenáva, že : „Priebežné opravy a kontroly v autoservisoch k tomu nemalou mierou prispievajú.“ Pravidelná údržba sa pozitívne odzrkadľuje aj v štatistike nedostatkov zistených na vozidlách. „Vozidlá sú stále viac bezpečnejšie, z čoho sa veľmi tešíme. Veľkú úlohu v tom zohráva technická kontrola. Podstatne lepšie štatistiky poruchovosti sú toho jasným signálom,“ dodáva Patrick Fruth.

Lepšia údržba nových vozidiel

TÜV Report sumarizuje výsledky z takmer deviatich miliónov vozidiel z technických kontrol v druhom polroku 2015 a prvom polroku 2016. V porovnaní s TÜV Reportom 2016 klesla  miera poruchovosti o 2,9% na 19,7%. Počet menších nedostatkov je v súčasnosti na úrovni 13,5% takmer zhodná z predchádzajúcim obdobím (13,6% v roku 2016). Zároveň stále viac vozidiel opúšťa stanice technickej kontroly bez akýchkoľvek nedostatkov, až 66,7% automobilov. Podiel vozidiel, ktoré museli byť vyradené z premávky v dôsledku nedostatočnej dopravnej bezpečnosti je už niekoľko rokov na úrovni 0,1%. „Výsledky sa zlepšili práve u dvoj až trojročných vozidiel. Napriek tomu 20% vozidiel prichádza na technickú kontrolu ešte stále so závažnými nedostatkami,“ hovorí Patrick Fruth.

Zlepšenia vo všetkých skupinách nedostatkov

tuv_report_web2016_8_nowat

Ako aj v posledných rokoch, tak aj v teraz vedie v zozname nedostatkov svetlenie. Miera poruchovosti však mierne klesla. Pri osvetlení bol pokles podielu porúch o 2,9%, celkovo na 27,9%. Pri nových vozidlách je poruchovosť na úrovni 1,6% (1,8% v roku 2016). Tento fakt poukazuje na súčasný vývoj technológie svetlometov. LED svetlá, xenónové svetlá a vo vyššej triede laserové svetlá majú podstatne dlhšiu životnosť. Zlepšenia sú takmer vo všetkých skupinách nedostatkov a vedú k lepšiemu celkovému výsledku.

Prémioví výrobcovia vyhrávajú

Zlatú plaketu TÜV Reportu získali v tomto roku Mercedes GLK a Porsche 911. Automobily zaznamenali len 2,1% závažných nedostatkov avšak pri veľmi odlišnom počte najazdených kilometrov. Mercedes najazdil 52 000 kilometrov a Porsche 29 000 kilometrov. GLK bol v predchádzajúcom roku ešte na druhom mieste. Víťaz z predchádzajúceho roka Mercedes triedy B skončil na druhom mieste.

V kategórii malých vozidiel je víťazom Mazda 2 ( s 2,5% podielom porúch). V kategórii kompaktných vozidiel boli najlepšie výsledky dosiahnuté v triede A ( s 2,3% podielom porúch). V kategórii stredne veľkých automobilov v roku 2016, najjasnejšie žiari hviezda Mercedesu triedy C (2,9% podiel porúch). Mercedes triedy B je znovu víťazom kategórie VAN a víťaz zlatej plakety Mercedes GLK zvíťazil aj v kategórii SUV.

S najväčším počtom nedostatkov skončil v tabuľke dvoj- až trojročných automobilov Chevrolet Captiva s 11%, Kia Sorrento s 11,2% a Kia Sportage s 11,5% podielom porúch.

TÜV Report každý rok zverejňuje Združenie TÜV e.V. (VdTÜV) a považuje sa za jednu z najdôležitejších nezávislých príručiek pre šoférov a najmä kupujúcich jazdených vozidiel. TÜV Report obsahuje údaje o výsledkoch technických kontrol zo všetkých spoločností TÜV v Nemecku – v roku 2017 to bolo 8,9 miliónov technických kontrol realizovaných medzi júlom 2015 a júnom 2016. Spoločnosť TÜV SÜD ako najväčší poskytovateľ hlavných technických kontrol poskytla výsledky ca 5 miliónov kontrol zo svojich regiónov Bavorsko, Bádensko-Württembersko, Sasko a Hamburg.

Značky: