Sociálna sieť X, predtým známa ako Twitter, by mohla prestať fungovať v rámci trhu EÚ.

Po prechode sociálnej siete Twitter do rúk Elona Muska nastali viaceré zmeny. Azda najväčšou z nich je pritom premenovanie siete na X, čo si získalo zmiešané ohlasy medzi používateľmi aj sledovateľmi siete. Dnes sa už sieť známa pod označením X vyznačuje najmä voľnejšími pravidlami pre vyjadrovanie sa, pričom riziko odstránenia príspevku v rámci tejto siete je o niečo nižšie ako pri konkurenčných platformách.

Až prílišná sloboda prejavu sociálnej sieti pod vedením Elona Muska umožňuje používateľom okrem iného aj šíriť dezinformácie či hoaxy a dokonca aj nenávistné prejavy. A práve s týmto sa chce vysporiadať najmä Európska únia v rámci zákona známeho ako Digital Services Act. Ako ale informuje portál andro4all.com, pre tento zákon má Musk zvažovať odchod platformy X z členských krajín Európskej únie.

Twitter (X) má problém s príspevkami

Zákon Digital Services Act sa stará o bezpečnejší a transparentnejší priestor na internete, minimálne teda v rámci členských krajín Európskej únie. Okrem iného však vyžaduje, aby platformy ako X, teda bývalý Twitter mali transparentné systémy moderovania informácií. V skratke by sa teda mali starať o moderovanie falošných správ a hoaxov alebo škodlivých a násilných informácií.

Twitter
Twitter

Thierry Breton, európsky komisár, uviedol, že platforma X sa začína podrobovať vyšetrovaniu. Spoločnosť, o ktorú sa stará Elon Musk, bola vyzvaná na zverejnenie informácií o tom, ako bojuje so škodlivými príspevkami. Ak sa však Twitter, teda X, tomuto zákonu nepodrobí, čelil by pokute vo výške 6 % ich profitu.

Zvažuje sa aj odchod z Európskej únie

Ak si spomeniete na sociálnu sieť Threads, ktorá pár dní po spustení dokázala neoficiálnym spôsobom fungovať aj v krajinách Európskej únie a mala konkurovať práve Twitteru, tak ani táto platforma nespĺňa požiadavky Digital Services Act. Od jej spustenia už uplynulo niekoľko mesiacov a vyzerá to tak, že sa v rámci EÚ ani v blízkej dobe nespustí.

Rovnakým smerom by sa mal uberať aj Twitter, teda po novom X. Ak sa nedohodne s Európskou úniou, Elon Musk má zvažovať odchod z trhu Európskej únie a pôsobiť len v zahraničí.

Zdroj: andro4all.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.