Môže to byť ďalší klinec do rakvy Twitteru.

Sociálna sieť Twitter pod vedením Elona Muska ide od desiatich k piatim a nový počin konkurenčnej platformy Meta môže jej situáciu ešte zhoršiť. Tá totiž pred piatimi dňami spustila podobnú vlastnú sociálnu sieť Threads (v preklade Vlákna), ktorá sa javí ako obrovský hit.

Ako informuje mnoho portálov vrátane napríklad TheVerge.com, počas spomínaných piatich dní fungovania siete sa na nej zaregistrovalo viac ako sto miliónov používateľov, čo okrem iného znamená, že tento míľnik dosiahla rýchlejšie ako známy chatbot s umelou inteligenciou ChatGPT. Tejto platforme strojového učenia to trvalo dva mesiace.

Objektívne však treba dodať, že ChatGPT bol svojím spôsobom niečo nové, zatiaľ čo Threads je bežná sociálna sieť, navyše do veľkej miery inšpirovaná spomínaným Twitterom. No a okrem iného za ňou stojí Meta, materská firma Instagramu a Facebooku s miliardami používateľov.

V každom prípade sieť Threads už počas prvých dvoch hodín dosiahladva milióny používateľov a odtiaľ sa postupne vyšplhala až na spomínaný okrúhly míľnik. Úspech spustenia siete bol prekvapením aj pre šéfa Mety Marka Zuckerberga, ktorý povedal, že čísla sú vysoko nad ich očakávaniami. Je to o to pôsobivejšie, že Threads nie je napríklad oficiálne dostupná u nás v Európskej únii, keďže zatiaľ nespĺňa tunajšie prísne legislatívne podmienky na ochranu osobných údajov.

Nejde pritom o žiadne umelé nadhodnocovanie registrácií, aspoň podľa aktivity používateľov. Používatelia sa nielen registrujú, ale aj publikujú. V aplikácii bolo totiž zdieľaných už viac ako 95 miliónov príspevkov a 190 miliónov lajkov.

Ak sa pozrieme na spomínaný nešťastný Twitter, podľa Muskovho tweetu má približne 260 miliónov monetizovateľných aktívnych používateľov denne. Nedávno denník Wall Street Journal uviedol, že šéf Twitteru inzerentom oznamuje, že má približne 535 miliónov mesačne aktívnych používateľov, ktorí „sa dajú speňažiť“.

Viaceré externé zdroje však naznačujú, že návštevnosť Twitteru má v posledných mesiacoch klesajúcu tendenciu a oslabujú ju aj viaceré kontroverzné kroky jej vlastníka, ktorý ju kúpil za 44 miliárd dolárov.

Zdroj: TheVerge.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.