Heslá sú stále téma. Mali by ste mať na každú službu iné heslo a navyše ich pravidelne meniť. Určite by ste ich nemali písať na papierik na stole vedľa počítača. Ideálne na pamätanie hesiel je špeciálny program, ktorý si ich dokáže bezpečne pamäť.

Spoločnosť NorPass vytvorila prieskum aké heslá sú najpoužívanejšie na Slovensku. Číslo 1 v našej krajine je podľa výskumu 123456. Nie sme ničím výnimoční, toto heslo je najpopulárnejšie heslo v 43 krajinách, z 50 analyzovaných, a je rovnako úplne najpopulárnejším na celom svete.

Najpopulárnejšie heslo

Doba prelomenia tohto hesla je menej ako jedna sekunda a na Slovensku ho má, ako hlavné heslo 111 800 používateľov. Najdlhšie sa z 80-tky najpoužívanejších hesiel prelamuje „slovensko“, treba na to niekoľko hodín. Kedysi populárne heslo „nbu123“ sa už medzi najpoužívanejšími heslami na Slovensku nevyskytuje.

NordPass zverejnil aj 20 najpoužívanejších hesiel na Slovensku:

  1. 123456
  2. 123456789
  3. 12345
  4. qwerty
  5. 12345678
  6. password
  7. martin
  8. veronika
  9. heslo
  10. monika
  11. dominika
  12. adamko
  13. patrik
  14. milacik
  15. dominik
  16. tomasko
  17. kokot
  18. martinko
  19. michal
  20. qwerty123

Z prieskumu, kde je 200 najpoužívanejších hesiel z 50 rôznych krajín navyše rozdelený podľa pohlavia používateľov vyplýva, že všetky susedia krajiny zo SLovenskom majú najpoužívanejším heslom spomínané 123456. Príkladom krajiny, ktorá ho ako najpoužívanejšie nemá je India, tu je to „password“.

Trendy a rozdiely medzi rôznymi krajinami a pohlaviami

Ako vyplýva z prieskumu, Slovensko nie je veľmi odlišné od iných krajín. Ako ľudia sme si pri výbere podobní. Tu sú hlavné trendy:

  1. Vyberáme si ľahko zapamätateľné kombinácie
  1. Ľahko na klávesnici napísateľné heslá ako „Qwerty“ a jeho variácie alebo lokalizované verzie qwerty (napríklad „qwertz“ v Nemecku)
  1. Heslo odvodené od slova heslo. Populárne je tak heslo1, heslo123, password a pod.
  1. Nadávky, urážlivé slová sú na Slovensku populárne hlavne u mužov.
  1. Pozitívne heslá sú na Slovensku obľúbené najmä už žien. Príkladom je laska, slniecko, milacik a pod.

Stále používame slabé heslá

Sme nepoučiteľní a na Slovensku sa da 59 z 200 najpopulárnejších prelomiť za menej ako jednu sekundu (z vhodnou výbavou). Heslo by podľa analýz obsahovať najmenej 8 znakov, ideálna je kombinácia malých a veľkých písmen, číslic a špeciálneho znaku ako je napr. @ alebo ! Slováci ale celkovo svetová populácia to však nedodržiava, problémom býva hlavne chýbajúci špeciálny znak, čo vyplýva z problémov pri ich písaní.

Máte svoje heslo v prieskume? Čo teraz?

NordPass odporúča vykonať niekoľko jednoduchých krokov na tzv. udržiavanie hygieny vašich hesiel.

  1. Heslo si hneď zmeňte. Použite doteraz vami nepoužité heslo a malo byť silné. Použiť môžete generátor hesiel online alebo niektoré stránky poskytujú tvorbu hesla automaticky. Takto vytvorené heslá sú skutočne komplexné.
  1. Uložte si vaše heslá v programe na správu hesiel. V súčasnosti má priemerný človek okolo 100 rôznych účtov, preto je ľudsky nemožné zapamätať si všetky heslá, ak sú skutočne jedinečné a silné. Uistite s, že správca hesiel je dôveryhodný program.
  • Použite dvojfaktorové overenie. Najčastejšie sa tu používa overenie používateľa cez SMS na spárovanom telefóne, menej často je to odtlačok prsta alebo fyzický kľúč. Vždy je mať dvojfaktorové zabezpečenie.

Zdroje: NordPass, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.