20. júla 1969 človek prvýkrát vstúpil na mesačný povrch.

Misia započala už 16. júla 1969, kedy astronauti Neil Armstrong, Michael Collins a Edwin „Buzz“ Aldrin, odštartovali zo Zeme spolu s kozmickou loďou Apollo 11, aby sa tak nezabudnuteľne zapísali do dejín. Dôležitú úlohu v tomto rozhodujúcom momente zohral vysielač S-Band Transponder spoločnosti Motorola, ktorý bol súčasťou veliteľského modulu Apollo 11.

Bol to jediný komunikačný zdroj signálu spájajúci kozmickú loď so Zemou a vysielal všetky zvuky, biomedicínske dáta, telemetriu a televízne signály. Vďaka tomuto vysielaču sa slová Neila Armstronga „Jeden malý krok pre človeka, jeden obrovský skok pre ľudstvo …“ navždy vryli do pamäte všetkých generácií. Komunikáciu sledovalo viac ako 500 miliónov ľudí, čo robí z pristátia na Mesiaci jednu z najsledovanejších živých udalostí všetkých čias.

Táto významná udalosť bola výsledkom rokov inovácie spoločnosti Motorola, venovanej vesmírnemu programu Spojených štátov. Počnúc satelitom Explorer I v roku 1958, spoločnosť Motorola poskytla technológiu pre NASA na podporu komunikácie, prenosu dát a zlepšenia bezpečnosti.

V roku 1969 bolo Apollo 11 prvou plánovanou lunárnou misiou a zamestnanci Motorola úzko spolupracovali s NASA, aby zabezpečili úspešnosť programu. NASA používala zariadenia Motorola v mnohých vesmírnych letoch po celé desaťročia.

Okrem toho spoločnosť Motorola dodala tisíce polovodičových zariadení, pozemné sledovacie a pokladničné zariadenia a 12 palubných sledovacích a komunikačných jednotiek. “Dátový kanál”, vo veliteľskom module Apollo, dostával signály zo Zeme, ktoré sa následne prenášali do ostatných palubných zariadení. 

V roku 2009, pri príležitosti osláv 40. výročia pristátia na Mesiaci, uviedla Motorola exkluzívnu verziu zariadenia Motorola Aura Celestial Edition. Zahŕňalo fotografie, zvukové nahrávky a videozáznamy, získané pri pristátí na Mesiaci. Cena zariadenia bola takmer 2000 dolárov a prvá jednotka bola mimoriadnym darom pre Neila Armstronga. Môžeme iba hádať, aké prekvapenie prinesie spoločnosť Motorola o rok, pri pripomenutí 50. výročia pristátia na Mesiaci.

Zdroj: Motorola

Prečítajte si aj:

Porovnávací test: Xiaomi Redmi Note 5 vs. Samsung Galaxy A6+ vs. Motorola moto g6 Plus

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.