Nová učebnica prináša aktualizované informácie a pokračovanie vzdelávania v oblasti IT bezpečnosti.

Ide o tretiu časť zo série doteraz vydaných učebníc informačnej bezpečnosti. Učebnica informačnej bezpečnosti pre stredné odborné školy a gymnáziá je určená pre každého, kto sa chce vzdelávať v tejto oblasti. Nie je nevyhnutné prečítať aj predchádzajúce vydania. Začiatočníkom ich však odporúčame. Knihy využívajú aj učitelia a sú vhodné aj pre rodičov žiakov, ktorí si takisto rozšíria obzory. Školy si môžu učebnicu objednať cez tento formulár.

Hlavnými témami tretej časti učebnice sú otázky riadenia rizík, problematika cloudových technológií so zreteľom na bezpečnosť, OWASP (Open Web Application Security Project) top 10 s využitím na penetračné testovanie a sociálne inžinierstvo. Učebnica obsahuje aj informácie o nástrahách umelej inteligencie.

Prvý diel učebnice z roku 2021 bol zameraný na témy ako osobná bezpečnosť či práca žiakov s mobilným telefónom a počítačom. Druhá časť, ktorá vyšla v roku 2023, rozoberala bezpečnostné normy v organizácii a implementáciu normy ISO 27002. Všetky tri časti je možné použiť na postavenie samostatného predmetu informačnej bezpečnosti na stredných školách, alebo využiť vybrané časti v rámci hodín informatiky. Prvá a druhá časť z aktuálnej trojice sú zadarmo pre všetkých v elektronickej podobe

Podľa slov zakladateľa OZ Preventista a konzultanta spoločnosti Info consult, Jaroslava Ostera, využíva učebnice viac ako 300 slovenských škôl. Do vzdelávacieho procesu ju zaradili aj niekoľko vysoké školy.

Učebnicu môžu aktuálne slovenské školy získať bezplatne a čoskoro túto možnosť dostanú aj v prípade metodickej príručky. Tlačená verzia učebnice je širšej verejnosti z oblasti školstva dostupná za cenu výrobných nákladov. Súčasťou vzdelávacích aktivít je tiež Knižnica pracovných listov spustená v marci tohto roka.

Autorský kolektív tretej časti učebnice:

  • Mgr. Daniel Chromek CISA, CISM, CISSP, MBCI,
  • Mgr. Marek Zeman, PhD. CRISC,
  • ThLic. Ing. Peter Šantavý, PhD.,
  • Ing. Iveta Šťavinová CISA,
  • Ing. Jozef Úroda, Tatrabanka
ucebnica informacnej bezpecnosti krst esetZdroj: TOUCHIT

Zdroj: ESET, Preventista

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.