Včerajšie udalosti vo francúzskom Nice zasiahli celý svet. Redakcia TOUCHIT vyjadruje sústrasť všetkým postihnutým týmto nezmysleným činom teroristu, ktorý pravdepodobne konal na vlastnú päsť a zabil 84 osôb a minimálne 20 vážne zranil. 

Na nešťastnú udalosť veľmi rýchlo reagovala sociálna sieť Facebook a vydala varovanie pre používateľov, ktorí sa práve nachádzali v postihnutej oblasti. Stalo sa tak 10 minút po tom, ako vo štvrtok okolo 22:30 terorista zámerne narazil kamiónom do davu oslavujúcich ľudí na promenáde tohto juhofrancúzskeho letoviska. Tí tu oslavovali Deň pádu Bastily a večerný ohňostroj sa práve skončil.

FacebookFrance

 

Francúzske ministerstvo vnútra pritom vytvorilo aplikáciu, ktorá mala už počas Majstrovstiev Európy vo futbale 2016 informovať používateľov o potenciálnej hrozbe teroristických útokov.  A to v nadväznosti na teroristické atentáty z januára a novembra 2015. Ide o bezplatnú mobilnú aplikáciu SAIP (Systém varovania a informácií pre obyvateľstvo), ktorá prostredníctvom notifikácií oznamuje adresátom mobilných telefónov informácie o mimoriadnych udalostiach (napr. atentáty) . Aplikácia je dostupná bezplatne pre užívateľov s operačným systémom iOS a Android. Túto udalosť však špeciálna aplikácia oznámila takmer s 2,5 hodinovým oneskorením.

Screenshot_20160715-115018

V každom prípade technológie môžu pomôcť pri informovaní o takýchto udalostiach.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.