Tomuto problému v poslednom období čelilo viacero Slovákov.

Používateľské účty na sociálnych sieťach, emailové účty, ale aj ďalšie internetové účty nie sú nikdy na 100% v bezpečí a preto sa vám môže stať, že sa ráno zobudíte a uvidíte správu o zmene hesla vo vašom Facebook účte, ku ktorej došlo v noci. Vy ste však túto zmenu nevykonali a to znamená jediné – niekto vám ukradol váš Facebook účet.

Prečo tak spravil a čo teraz robiť? To sú pravdepodobne dve otázky, ktoré vám okamžite napadnú. Realita je taká, že útočníci vo väčšine prípadov neriešia, komu kradnú účet. Obvykle to funguje tak, že získajú databázu ukradnutých prihlasovacích údajov z rôznych internetových služieb (prečítajte si náš starší článok, TU) a tieto prihlasovacie údaje skúšajú použiť v najobľúbenejších službách, ako je Facebook či Gmail.

Ťažko povedať, čo útočníci sledujú kradnutím používateľských účtov. Možno očakávajú, že vo vašom účte nájdu niečo pre nich užitočné. Vo väčšine prípadov sa tak nestane, avšak heslo je už zmenené a vy nemáte prístup ku svojmu účtu.

Facebook pre iOS: Tmavý režim prišiel na Slovensko

Facebook

Ako získať váš Facebook účet späť?

Proces získania ukradnutého Facebook účtu je v princípe jednoduchý a automatizovaný. Facebook pre tento účel vyvinul nástroj Nahlásiť prelomený účet, ktorý je dostupný na webovej stránke facebook.com/hacked.

Prostredníctvom tohto nástroja môžete získať svoj účet späť, avšak treba spĺňať jeden alebo dva predpoklady – k vášmu Facebook účtu je priradená emailová adresa, ktorá existuje a používate ju a k svojmu FB účtu máte priradené aj aktívne a fungujúce telefónne číslo.

Bežne sa totiž stáva, že ľudia si vytvorili Facebook účet pred niekoľkými rokmi a vtedy ho spárovali s emailovou adresou, ktorú už dnes nepoužívajú. To je veľké bezpečnostné riziko, pretože keď vám niekto ukradne účet na Facebooku, emailová adresa je prakticky jediný spôsob, ako ho získať späť.

Druhým spôsobom je už spomenuté telefónne číslo, avšak keď si niekto neaktualizuje emailovú adresu, telefónne číslo nemá pravdepodobne so svojim účtom spárované.

Facebook ukradnutý účet

Facebook umožňuje získať ukradnutý účet späť pomocou nástroja Nahlásiť prelomený účet. K dispozícii je na webovej stránke facebook.com/hacked

Ako kontaktovať Facebook?

Tradičnou otázkou používateľov, ktorým ukradli účet na Facebooku a nedokážu ho získať späť pomocou nástroja na nahlasovanie prelomeného účtu, je, ako kontaktovať Facebook. Bohužiaľ, kontaktovať Facebook sa nedá.

Facebook neuvádza žiadne kontaktné údaje, nemá technickú podporu, na ktorú by ste mohli zavolať alebo poslať emailovú správu. Existuje síce Centrum pomoci, avšak z tejto webovej stránky sa nedá priamo spojiť s Facebookom. Sociálna sieť ponúka priamu komunikáciu iba pre podnikové účty v rámci služby Facebook for Business. Bežní používatelia sa však s Facebookom neskontaktujú.

V rámci prípravy tohto článku sme na internete našli emailovú adresu disabled@facebook.com, v rámci ktorej by vám teoreticky mohli pomôcť vyriešiť problémy s vašim účtom. Avšak či vám niekto odpíše alebo pomôže, to nevieme garantovať.

Facebook Centrum pomoci

Facebook Centrum pomoci vám možno pomôže vyriešiť niektoré vaše problémy, avšak neumožní vám priamo kontaktovať Facebook

Zabezpečte si svoj Facebook účet ešte dnes

Z vyššie uvedeného vyplýva, že získať späť ukradnutý Facebook účet, ktorý nebol dostatočne zabezpečený, môže byť veľký problém a jediným riešením tak niekedy ostáva iba vytvorenie nového účtu.

V tejto súvislosti preto odporúčame, aby ste si svoj účet zabezpečili ešte dnes:

Prečítajte si aj:

Tieto heslá už podvodníci poznajú: Je medzi nimi aj to vaše?

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit