Služba sa chce vyhnúť problémom s legislatívou.

Podobne je na tom aj sťahovanie súborov na webe Hellspy, ktorý kvôli novým zákonom v ČR platným od 1. apríla, musí skončiť. Minimálne v jeho súčasnej podobe. Mení aj pôvodná služba Ulož.to a vlastník Petacloud jej zmenil názov a upravil podmienky používania. Po novom sa služba volá Ulož.to Disk.

Ide o to, že prevádzkovateľ služby má byť zodpovedný za obsah na jeho serveroch. Už dávnejšie využívala služba Ulož.to vyhľadávaciu službu Gozo. Išlo o jemnú obchádzku pravidiel, resp. splniť pravidlá tak, aby boli na hrane legálnosti. V čom je táto služba iná, keď aj na OneDrive sa dá nahrať nelegálny obsah? Odlišnosť je najmä v tom, že OneDrive je súkromné úložisko neponúkajúce vyhľadávanie naprieč účtami.

ulozto-diskZdroj: Ulož.to

Na Ulož.to nahráte obsah a ten sa dá vyhľadávať v rámci celej služby. Ide teda o službu na zdieľanie súborov a to už nebude pre legislatívne ponímanie v poriadku. Registrovaní používatelia dostali pred niekoľkými dňami informáciu cez email o tom, že sa pôvodné Ulož.to mení na Ulož.to Disk. Zadarmo dostanete 50 GB diskového priestoru a maximálne rýchlosti pri sťahovaní a odosielaní vlastných súborov. Sťahovanie iných súborov je možné zadarmo, no pri limitovanej rýchlosti. Presne tak, ako doteraz.

Existuje aj platená verzia služby za poplatok 5 eur mesačne. Dostanete 1 TB diskového priestoru a plné rýchlosti na sťahovanie do 1 TB dát mesačne. Cena plateného programu Business s 5 TB úložiskom je na vyžiadanie. Ulož.to sa bude tváriť ako cloudová služba na ukladanie súkromných údajov. Ak ale zostane súčasťou vyhľadávanie cez Gozo, môže byť v hľadáčiku organizácií na dodržiavanie práva. Nateraz to vyzerá, že ide o spôsob, ako sa vyhnúť osudu servera Hellspy a ukončenia poskytovania služby.

Zdroj: Ulož.to Disk

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.