Prísnejšie podmienky vzhľadom na európsku reguláciu postihli aj tento server na ukladanie súborov.

Zmeny na poli zákonov a rôznych nariadení prebiehali postupne, avšak službe sa podarilo takpovediac kľučkovať medzi zákonmi. Tentoraz však sprísnenie legislatívy označovanej ako DSA (Digital Services Act) dopadlo aj na spôsob, akým sa budú zdieľať súbory na tejto platforme. Po novom totiž žiadne zdieľanie nebude možné. O novom postupe v súvislosti s Nariadením o digitálnych službách informoval server priamo na svojej stránke.

Sprísnenie legislatívnych podmienok pre online služby malo za cieľ zamedziť šírenie nelegálneho obsahu. To okrem iných vecí, ktoré súvisia s prevádzkou podobných služieb nielen cloudových úložísk. Znamená to, že od. 1. decembra 2023, server zavedie zmenu v tom, ako bude možné po novom službu Ulož.to chápať. Súbory, ktoré si na ňu uložíte, si budete môcť stiahnuť tak, ako doteraz. Služba svoju prevádzku nekončí a môžete si na ňu ďalej ukladať vlastné súbory. Rozdiel je však v tom, že súbory iných používateľov si nebudete môcť stiahnuť a ani vyhľadať.

Dalo by sa povedať, že v minulosti sa služba chcela podobať na cloudové úložiská, ako napríklad Google Disk alebo OneDrive. Používatelia však rozdiel poznali a ten bol v tom, že ste mohli vyhľadávať a sťahovať súbory aj od iných používateľov. Na tomto princípe bola založená. Práve znemožnenie hromadného zdieľania či vyhľadávania súborov mení podstatu celého doterajšieho fungovania služby. Po novom má byť dostupná len pre registrovaných používateľov.

Ako na svojej stránke informovali správcovia, používatelia o žiadne súbory neprídu a budú ich mať k dispozícii aj naďalej. Takisto budú fungovať mobilné aplikácie. Zo zdieľaného úložiska sa stáva súkromné úložisko súborov. Používatelia, ktorí s novými podmienkami nesúhlasia, budú mať možnosť vrátenia zakúpených dátových balíčkov alebo predplatného v pomernej výške, ako boli čerpané.

Zdroj: Uloz.to

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.