Bard prichádza s podstatným vylepšením svojich služieb, pričom sa vychádza zo služby založenej v novom modeli PaLM 2.

Jednou z najväčších výhod aplikácie Bard na spoluprácu s generatívnou umelou inteligenciou, je to, že dokáže presne prispôsobiť poskytnuté odpovede tomu, čo naozaj potrebujete.

Môžete napríklad požiadať službu Bard, aby pre vás vytvorila dokument o plánovaní výletu, pripravila návrh vašej ponuky na online trh alebo pomohla vysvetliť komplikovanú tému vašim deťom. Bard sa ešte viac zlepšuje v prispôsobovaní svojich odpovedí.

Bard sa teraz integruje s inými aplikáciami a službami Google a zvyšuje spoľahlivosť poskytnutých odpovedí.

Prístup na viac miest

Rozširuje sa prístup k existujúcim funkciám v anglickom jazyku – pribúda možnosť nahrávať obrázky pomocou služby Google Lens a k poskytnutým odpovediam môžu byť priradené vysvetľujúce obrázky. Podpora sa následne rozširuje na 40 podporovaných jazykov vrátane slovenčiny.

Pripojenia k aplikáciám a službám Google

Spúšťa sa Bard Extensions v angličtine, čo je úplne nový spôsob interakcie a spolupráce s aplikáciou Bard. Pomocou rozšírení dokáže Bard vyhľadať a zobraziť informácie z nástrojov Google ako sú napríklad Gmail, Dokumenty, Disk, Mapy, YouTube a pod. Funguje to aj vtedy, keď sa potrebné informácie nachádzajú vo viacerých aplikáciách a službách.

Ak napríklad plánujete výlet do Tatier, môžete požiadať Barda, aby z Gmailu vybral dátumy, ktoré vyhovujú všetkým účastníkom výletu, vyhľadal informácie o doprave a hoteloch v reálnom čase, zobrazil pokyny na cestu v Mapách Google a dokonca prehral videá z YouTube o tom, čo sa dá na tomto mieste robiť. To všetko v rámci jednej konverzácie.

Alebo si predstavte, že sa uchádzate o novú prácu a požiadate Barda o pomoc. Môžete pritom požiadať Barda, aby „našiel môj životopis s názvom Jún 2023 na mojom disku a zhrnul ho do krátkeho odseku do dokumentu“ a ďalej môžete pokračovať v práci na vašom novom motivačnom liste.

Ak sa rozhodnete používať rozšírenia Workspace, váš obsah z Gmailu, Dokumentov a Disku neuvidia ľudské oči, nepoužije ho spoločnosť Bard na zobrazovanie inzerátov ani na trénovanie modelu spoločnosti Bard. A samozrejme, pri rozhodovaní o tom, ako chcete tieto rozšírenia používať, máte vždy pod kontrolou svoje nastavenia ochrany osobných údajov a môžete ich kedykoľvek vypnúť.

Jednoduché spôsoby kontroly odpovedí

Odteraz môžete pri odpovediach v angličtine používať tlačidlo „Google it“ na jednoduchšiu dvojitú kontrolu poskytnutých odpovedí. Toto vylepšenie využíva výsledok práce spoločností Google Research a Google DeepMind. Keď kliknete na ikonu „G“, Bard prečíta odpoveď a vyhodnotí, či existuje obsah na webe, ktorý ju potvrdzuje. Keď sa dá tvrdenie vyhodnotiť, môžete kliknúť na zvýraznené frázy a dozvedieť sa viac o podporných alebo protichodných informáciách nájdených vyhľadávaním.

Uľahčuje sa tiež nadväzovanie na konverzácie iných používateľov so službou Bard. Odteraz, keď s vami niekto zdieľa konverzáciu o Bardovi prostredníctvom verejného prepojenia, môžete pokračovať v konverzácii a klásť Bardovi ďalšie otázky na danú tému alebo ju použiť ako východiskový bod pre svoje vlastné nápady.

Vyskúšajte najnovšie funkcie na stránke bard.google.com

Zdroje: Google

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.