Umelá inteligencia sa presadzuje čoraz viac. Jednotlivé aplikácie AI už prinášajú množstvo výhod vrátane zvýšenej produktivity, lepšej analytiky a automatizácie niektorých manuálnych úloh.

AI môže byť nasadená v sieťových periférnych zariadeniach, v cloude alebo v dátových centrách. AI sa umiestni aj do mnohých ďalších koncových zariadení ako sú telefóny, tablety, notebooky a snímače.

Prepojenie technológií s AI ovplyvní architektúru riešení zahŕňajúcich sieťové periférie a to, čo sa bude vyžadovať od úložísk údajov. Presnejšie povedané, bude to stimulovať dopyt po špecializovaných úložiskách.

Vstavaná umelá inteligencia

Hoci je technológia vstavanej umelej inteligencie v periférnych sieťových zariadeniach relatívne nová, pravdepodobne sa bude rýchlo rozvíjať. Presun z jadra siete ďalej do periférnych zariadení umožní ešte rýchlejšie a užitočnejšie aplikácie vstavanej umelej inteligencie, čím sa ďalej rozšíria prípady použitia a možnosti umelej inteligencie.

Namiesto toho, aby boli vstavané systémy AI nástrojom, ktorý môžu jednotlivci používať vo svojich zariadeniach, budú schopné efektívnejšie komunikovať s prostredím, analyzovať údaje v reálnom čase, prijímať inteligentné rozhodnutia a vykonávať zložité úlohy bez toho, aby boli pripojené k centrálnej alebo cloudovej výpočtovej sieti.

Prejaví sa to napr. v oblasti zdravotníctva, výroby, dopravy a zábavy. Funkcie zariadení so zabudovanou AI možno využívať takmer okamžite, bez oneskorení spôsobených spracovaním údajov v cloude alebo dátovom centre.

AI v akcii

V inteligentných vozidlách sa vstavaná AI používa napríklad na detekciu dopravných oneskorení a prekážok na ceste. V samojazdiacich vozidlách sa tieto poznatky využívajú na zaistenie bezpečnosti cestujúcich bez zásahu „živého“ vodiča. Vďaka zrýchleniu reakcií vozidla pomocou AI je pravdepodobné, že systém automatického brzdenia bude schválený na používanie na cestách. Bude totiž lepšie reagovať na potenciálne nebezpečenstvá na ceste.

Pri použití v zdravotníckych zariadeniach môže zabudovaná AI výrazne ovplyvniť funkčnosť zdravotníckeho dohľadu založeného na snímačoch. Vďaka zvýšenej rýchlosti spojenej s výpočtami AI v zariadení môže zariadenie okamžite konať a poskytnúť pacientovi potrebnú pomoc. Napríklad v prípadoch, keď pacienti trpia extrémnymi alergiami, možno poznatky zabudovanej AI využiť na automatické podanie potrebných liekov pacientovi. V časovo citlivých situáciách to môže byť dokonca život zachraňujúce.

Výkon a úložisko pre embedded AI

Prechodom na zariadenia riadené AI sa výrazne zvýši výpočtový výkon, ktorý sa uskutočňuje v samotnom zariadení. Namiesto toho, aby sa zariadenia museli spoliehať na pripojenie k základnej sieti, kde prebieha spracovanie AI, môžu teraz zariadenia využívať AI priamo sami.

Okrem toho si tieto zariadenia budú vyžadovať väčšiu a rýchlejšiu úložnú kapacitu, aby umožnili aplikácie AI a uľahčili strojové učenie. Keďže toto úložisko je zabudované, bude musieť byť fyzicky dostatočne malé, aby sa zmestilo do zariadení, ako sú nositeľné zariadenia alebo iné prenosné technológie. Preto musí byť úložisko odolné, kompaktné, s vysokým výkonom a kapacitou, aby zvládlo pracovné zaťaženie vstavaných aplikácií AI.

Ako pri každej inovácii, ktorá prináša pridanú hodnotu, prví používatelia pravdepodobne uvidia interakcie týchto zariadení v prémiových prostrediach, ako je súkromná zdravotná starostlivosť alebo špičkové vozidlá. S rozširovaním kompaktných vstavaných riešení AI sa však prípady použitia vstavanej AI rozšíria na spotrebiteľov a podniky všetkých veľkostí a odvetví.

Ďalší krok

Vstavané zariadenia s umelou inteligenciou prinesú koncovým používateľom vylepšené funkcie a skúsenosti vďaka vyššej rýchlosti, produktivite, bezpečnosti a zábave. Hoci je táto technológia stále zväčša vo fáze vývoja, jej vývoj bude vzhľadom na mnohé potenciálne výhody pravdepodobne rýchly. Je pravdepodobné, že výrobcovia budú integrovať pamäť a výpočtové funkcie AI do menších a elegantnejších zariadení. V dôsledku toho tieto zariadenia pomôžu umožniť ďalšiu fázu vývoja umelej inteligencie, keďže výpočtová technika sa naďalej presúva z jadra na okraj.

Zdroj: Byte-Lab

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.