Patril medzi priekopníkov, ktorí zmenili spôsob komunikácie.

Vo veku 74 rokov umrel Ray Tomlinson. Podieľal sa na vzniku emailovej komunikácie a práve vďaka nemu obsahujú emailové adresy symbol @, ktorý ľudovo nazývame zavináč.

Tomlinson pracoval pre spoločnosť Bolt, Beranek and Newman (aktuálne sa nazýva BBN Technologies) a bol v tíme, ktorý vyvíjal prvý program pre posielanie elektronickej pošty. V snahe odlíšiť lokálne a globálne emailové adresy zvolil v tej dobe málo používaný zavináč. Svoje rozhodnutie vysvetlil v interview pre portál Wired:

Pozrel som sa na klávesnicu a pomyslel som si. Ktorý symbol vybrať, aby si ho používatelia nemýlili s menom? Ak by mal každý používateľ @ vo svojom mene, potom by to nefungovalo dobre. Lenže oni tento symbol nepoužívali. Používali čiarky, lomítka a zátvorky. Zo zostávajúcich 3-4 symbolov, ktoré neboli príliš používané, sa javil @ ako najlepšia voľba. Okrem iného označuje, kde je používateľ.“ (@ sa po anglicky nazýva at)

Zavináč sa s príchodom sociálnych sietí presadil aj v tomto segmente. Slúži na označovanie, resp. priamu komunikáciu s ostatnými používateľmi.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit