Európska únia chce prinútiť výrobcov starať sa o svoje zariadenia lepšie.

Podľa návrhu, ktorý si môžete prečítať tu, sa zástupcovia EK chystajú prinútiť výrobcov, aby pre svoje smartfóny poskytovali 5 rokov bezpečnostných opráv a tri roky aktualizácií operačného systému. Pravdepodobne hovoríme o smartfónoch s Androidom a iOS, nakoľko tzv. feature phones asi nebudú musieť držať takto dlhú podporu. Nie že by sa tieto tlačidlové telefóny pokazili, no nemajú takú potrebu vydávať nový systém. Viac si prečítate na webe Europa.eu a tému rozoberal aj web Android Authority.

Aktuálne je to len návrh a zatiaľ sa žiadne nariadenia firiem týkať nebudú. Od platnosti návrhu (to ale ukáže až budúcnosť) bude dostatok času, po kým budú musieť smartfóny predávané na území EÚ nové podmienky spĺňať. Apple, Google a Samsung sú výrobcovia, ktorý zatiaľ podporujú svoje smartfóny najdlhšie. To aj bez účasti Európske únie.

Celá správa nadväzuje na materiál, ktorý hovorí o tom, aby elektronika vydržala dlhšie a bolo ju možné jednoduchšie ak vôbec opraviť. To ale znamená mať aj dostupné diely. Problém ale nebude len v tomto.

Celá záležitosť môže mať vplyv na výrobcov smartfónov, ktorí vyrábajú za nízke ceny a servisovanie nad rámec bežnej záruky v krajinách sveta by im celú výrobu predražilo. Aktualizácie pre smartfóny by mali byť dostupné najneskôr dva mesiace po vydaní. Toto je otázka na voľný trh.

Potrebuje trh so smartfónmi ďalšiu reguláciu zo strany európskych úradníkov? Používateľ si vyberie značku smartfónu podľa svojich možností. Každá značka sa snaží poskytovať čo najdlhší servis v podobe aktualizácií operačného systému alebo vlastných aplikácií. Používatelia, ktorí sa zaujímajú o to, akú podporu daná značka poskytuje, sa budú môcť rozhodovať na základe tohto parametra. Je bežné, že najdrahšie smartfóny majú lepšiu podporu ako modely za cenu približne 200 eur.

Znamená to, že lacnejšie smartfóny ťahajú za kratší koniec. Opäť to ale závisí na firme ako sa k svojim produktom postaví a používatelia sa budú môcť rozhodnúť v prospech značky, ktorá má lepší servis aj pri lacnejších smartfónov. A buďte si istý, že výrobca smartfónu o rozšírenej podpore dá hlasno vedieť.

Zdroj: Android Authority, Europa.eu

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.