Mobilné zariadenia by preto mali byť ešte odolnejšie a ľahšie opraviteľné.

Európska komisia sa otázkou znižovania elektronického odpadu zaoberá nejaký čas. Iba nedávno bol na prerokovaní jednotný nabíjací port pre všetky smartfóny, tablety a fotoaparáty, ktoré budú musieť byť od roku 2024 vybavené USB-C portom.

EK teraz vo svojej snahe pokračuje ďalej. Portál GSMArena informuje, že komisia sa v novom návrhu bude zaoberať možnosťou prinútiť výrobcov smartfónov a tabletov, aby ich zariadenia boli odolnejšie a ľahšie opraviteľné. Cieľom aj tohto návrhu je tak obmedziť tvorbu obrovského množstva elektronického odpadu. 

Rok 2024 prinesie pre Apple veľké zmeny

Bez dlhodobej hardvérovej podpory zo strany výrobcov to však nejde. Aj preto návrh EK sa zameriava na batérie a ďalšie náhradné diely. Výrobcovia tak budú nútení poskytnúť najmenej 15 základných komponentov pre každé zariadenie. Každý z výrobcov by tak mal mať po dobu až 5 rokov vo svojej ponuke vybrané náhradné diely pre všetky svoje zariadenia od ich uvedenia na trh. Tie zahŕňajú napríklad batérie, displeje, nabíjačky, zadné kryty, alebo adaptéry na pamäťové karty/SIM karty.

Sprísniť by sa mali aj predpisy, ktoré sa priamo dotýkajú batérií smartfónov. Výrobcovia pritom budú mať údajne na výber. Buď budú schopní zabezpečiť “zdravie batérie” na úrovni 80 % kapacity aj po 1 000 nabíjacích cykloch, alebo budú schopní dodávať tieto batérie ako náhradný diel po dobu až piatich rokov. 

Environmentálna koalícia pre štandardy (ECOS) si však myslí, “že hoci sa návrh zdá byť rozumný a povzbudivý, mal by ísť ešte ďalej”. Ďalej sa domnieva sa, že spotrebitelia by mali mať nárok na výmenu batérie v rámci päťročného životného cyklu a aj na záruku, že vydrží aspoň 1 000 plných nabíjacích cyklov. Koalícii sa takisto nepáči, že spotrebitelia si nemôžu bez odbornej pomoci opraviť svoje zariadenia.

GSMArena na záver dodáva, že pokiaľ nový zákon nadobudne platnosť, tak sa aj pri mobilných zariadeniach dočkáme štítkov, ktoré už poznáme z televízorov alebo inej spotrebnej elektroniky. Na štítkoch bude následne uvedené, aká je odolnosť zariadenia – ochrana proti vode a prachu, odolnosť voči pádom a napríklad aj výdrž batérie počas celej životnosti zariadenia.

Hoci sú tieto pravidlá pomerne prísne, mali by pomôcť znížiť elektronický odpad, ktorého sa za ostatné roky nahromadilo skutočne veľmi veľa.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.