Gemerská retro lanovka z roku 1970 po 12 rokoch opäť vozí turistov.

Najnovšou turistickou atrakciou Košického kraja je zrekonštruovaná lanovka z obce Dedinky v Rožňavskom okrese na planinu Geravy na juhu Slovenského raja. Lanovka, pôvodne postavená v roku 1970, bola od roku 2012 mimo prevádzky pre zlý technický stav.

Spomínaná lanovka, celým názvom Osobná visutá jednolanová dráha obežného systému s pevným uchytením jednomiestnych sedačiek, si vyslúžila pomenovanie slovenský unikát. Bola totiž poslednou funkčnou jednosedačkovou lanovkou na Slovensku.

Jej trasa meria takmer dva kilometre s prevýšením 221 metrov a jej kapacita je 133 osôb. Vyše štyridsať rokov prevážala turistov z obce Dedinky na planinu Geravy a ročne ju využívalo v priemere 15 000 ľudí. Aktuálnu obnovu zabezpečili a finančne sa na nej podieľali obec Dedinky, Košický samosprávny kraj (KSK) a niekdajší Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

Pre lanovku sme vytvorili aj vlastnú webovú stránku Lanovkanageravy.sk. Určite budeme i naďalej rozvíjať aj tieto digitálne doplnky, ktoré si dnešná doba vyžaduje,“ uviedla pre Touchit.sk Lenka Vargová Jurková, výkonná riaditeľka organizácie Košice Región Turizmus.

Údolná stanica lanovky
Údolná stanica lanovky

Aj s aplikáciou

Spoznávať nielen Gemer či Slovenský raj môžu turisti aj so smartfónom v ruke. Umožňuje im to aplikácia, ktorá združuje mnohé zaujímavosti južnej časti východného Slovenska.

Naša organizácia Košice Región Turizmus má aplikáciu pre Košický kraj. Nazýva sa Košice región a je dostupná v aplikačných obchodoch App Store a obchode Play pre Android,“ priblížila Vargová Jurková.

Ako dodala, aplikácia sa dá používať aj v offline režime a návštevník si v nej môže vyhľadávať jednotlivé lokality a navigovať sa podľa nej.

Stále do nej pridávame nové atrakcie a bude do nej pridaná aj táto lanovka,“ zakončila výkonná riaditeľka.

Trasa lanovky a obec Dedinky s Palcmanskou MašouZdroj: TOUCHIT.SK/Branislav Caban
Trasa lanovky a obec Dedinky s Palcmanskou Mašou

Rekonštrukcia retro lanovky

Projekt obnovy lanovky na Geravy odštartovala obec Dedinky ešte v roku 2018 a na základe verejnej súťaže jej rekonštrukciu realizovala spoločnosť Michálek, s. r. o z Chrudimi (ČR). V rámci programu išlo o rekonštrukciu retro lanovky, ktorá v konečnom stave vyzerá a funguje rovnako ako pôvodná. 

„Pre opätovné spustenie pôvodnej retro lanovky bolo nevyhnuté vykonať diagnostické ultrazvukové skúšky kritických zariadení, boli namontované nové kladkové batérie, nové dopravné lano, nové bezpečnostné prvky, a riadiaca elektronika, nový pohon a mnoho iných častí. Samozrejme, dôležitou časťou bola montáž  sedačiek. Odborníci vykonali záťažové testy s nákladom vriec naplnených pieskom, prebehli tiež nastavenia a bezpečnostné testy brzdových systémov. Prebehla úradná technická skúška, ktorú vykonala organizácia RiCOS, tá má oprávnenie na tento typ zariadení. Vykonané bolo statické posúdenie traťových podpier LD. Okrem dôležitých úkonov technického zamerania, bola opravená fasáda dolnej aj hornej stanice, rekonštrukciou prešli aj vnútorné priestory budov a priestorov pre zamestnancov,“priblížil detaily rekonštrukcie lanovky starosta obce Dedinky Milan Červenka.

Trasa lanovkyZdroj: TOUCHIT.SK/Branislav Caban
Trasa lanovky

Jazda na lanovke je len pre odvážnych

Jazda na jednosedačkovej lanovke si vyžaduje istú dávku odvahy a taktiež rozvahy. Tento adrenalínový zážitok nebude pre každého. Vzhľadom na jej retro podobu i  technické parametre, si jazdu na nej budú môcť vychutnať len osoby, ktoré majú viac ako 125 cm a ktoré nemajú strach z výšky.

Osoby mladšie ako 15 rokov, ktoré merajú viac ako 1,25 m, sa môžu prepravovať len zabezpečené fixačnými zariadeniami. Dospelý zakúpením cestovného lístka pre takúto osobu preberá za ňu plnú právnu zodpovednosť za prepravu od nástupu až po vystúpenie z budovy lanovej dráhy.

Lanovka bude otvorená sezónne od 1. mája do 31. októbra a prevádzkovať ju bude obecný podnik Dedinky, s. r. o. Na nástupnej aj výstupnej stanici bude návštevníkom k dispozícii obsluha.

Jazda na lanovke bude spoplatnená:

CestujúciObojsmerný lístokJednosmerný lístok
Dospelý15 €10 €
Deti do 15 rokov nad 125 cm10 €7 €
Seniori od 63 rokov10 €7 €
Obyvateľ obce Dedinky s OPZľava 50%Zľava 50%

Zdroj: vlastné, KSK

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.